In coronatijd naar Bonaire? Lees het reisverslag van Jonas & Mink

Benieuwd hoe het nu op Bonaire is? Jonas & Mink waren er begin juli met hun ouders en schreven dit uitgebreide verslag met leuke tips! Ze hebben er ook een mooie video-compilatie van gemaakt. Deze vind je op onze Facebook pagina.


bonaire, de kleine onbekende

Bonaire is wellicht het minst bekende eiland van de ABC- eilanden en staat soms bekend als een klein eiland waar niet heel veel te beleven is. Echter is deze gedachte geheel onterecht, aangezien er op Bonaire veel verschillende dingen te doen zijn en het eiland ruim 1,5 keer zo groot is als Aruba,  maar zit je nooit echt lang in de auto. Ik reisde in Juli 2020 met mijn familie voor twee weken naar Bonaire. In dit verslag vertel ik jullie graag over de mijn leukste activiteiten die ik heb ondernomen en de situatie omtrent het coronavirus op het eiland.

update covid-19 bonaire

Sinds begin juli is Bonaire open voor toeristen uit Curaçao, Nederland, België, Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Wanneer je het eiland bezoekt, is het vooraf afnemen van een PCR test niet verplicht gesteld door het eiland, maar TUI fly en KLM hebben dit wel als verplichting ingevoerd. Daarnaast moet voorafgaand aan de vlucht vanuit Nederland een gezondheidsverklaring worden ingevuld, waarin aangegeven dient te worden of je 24 uur voorafgaand aan de vlucht enige verschijnselen van het coronavirus hebt gehad. Bij aankomst op de luchthaven van Bonaire worden deze verklaringen ingenomen door de plaatselijke GGD.

Op Bonaire zijn momenteel al sinds eind maart geen besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dit komt ten dele door het succesvolle quarantaine beleid voor mensen die uit risicolanden terugkeren. Bonaire ziet alle landen buiten Curaçao, Nederland, België, Zwitserland, Duitsland en Frankrijk als risicolanden, wat als gevolg heeft dat reizigers uit risicolanden verplicht twee weken in quarantaine worden gezet in een afgesloten resort. Er is dus geen sprake van zelf-quarantaine, maar passagiers uit risicolanden worden verplicht in quarantaine gezet en uitvoerig getest.

Toeristen op het eiland merken echter weinig van de gehele coronapandemie gedurende hun verblijf op het eiland. De restaurants, bars, cafés en andere gelegenheden zijn allemaal open. In winkels, supermarkten en restaurants gelden geen maximum aantal bezoekers en worden mondkapjes alleen door personeel in resorts gedragen en op de luchthaven. Bovendien kun je op Bonaire gewoon naar het café gaan. Tijdens het verblijf op het eiland zal het soms voelen alsof corona helemaal niet bestaat, maar een probleem dat zich alleen in andere delen van de wereld voordoet.

Bovendien heb ik nergens gemerkt dat mensen ‘bang’ voor je waren omdat je uit Europa kwam waar Corona wel aanwezig is. Integendeel zelfs; de lokale bevolking is juist heel erg blij dat er eindelijk weer toeristen naar het eiland komen, aangezien veel mensen in het toerisme werken.

vliegen in coronatijd

Iedereen die Bonaire bezoekt, stapt natuurlijk in een vliegtuig, maar hoe is nou om te vliegen in tijde van Corona?  Wanneer je op Schiphol binnenkomt, merk je gelijk dat het een stuk rustiger is; er staan geen lange rijen bij de incheckbalies, paspoortcontrole en security check. Echter hangt de drukte op de luchthaven erg af van de tijd wanneer je vliegt, aangezien er vooral voor 11.00 veel vluchten vertrekken. Zo kan in de ochtend de security controle erg druk worden, omdat Schiphol nog steeds enkele security controlepunten gesloten heeft. Ten tweede valt op dat er op Schiphol diverse maatregelen genomen zijn. Zo zijn mondkapjes verplicht bij de paspoortcontrole, security check en bij het boarden. Verder hangt er overal op de luchthaven plexiglas op plekken waar er geen afstand kan worden gehouden, denk hierbij aan bijvoorbeeld incheckbalies en kassa´s in winkels.

Natuurlijk zijn er ook diverse maatregelen in het vliegtuig genomen. Zo is, hoewel dit bij velen al bekend is, een mondkapje gedurende de hele vlucht verplicht. Het mondkapje mag alleen af als passagiers iets eten of drinken. Houd er dus rekening mee dat je voor de reis naar Bonaire ongeveer 12 uur (inclusief tijd op de luchthaven) je mondkapje op hebt. Deze moet je ook elke 4 uur vervangen, dus zorg ervoor dat je genoeg mondkapjes meeneemt.

De service aan boord van de KLM is sterk afgeslankt. Zo krijgen passagiers geen koffie of thee, komt het cabinepersoneel niet langs met duty free artikelen, mag er gedurende de gehele vlucht maar één alcoholische drank worden genuttigd en geen sterke drank, is het assortiment aan drinken aan boord beperkt tot water, cola en sprite en worden er halverwege de vlucht ‘food bags’ uitgedeeld ter vervanging van de tweede warme maaltijd. De food bags zijn grote zakken gevuld met stroopwafels, cola, water, mueslirepen, boterhammen en chocola. Al deze maatregelen zijn er om de contactmomenten tussen het cabinepersoneel en de passagiers te verminderen.

Bij aankomst op de luchthavens worden de gezondheidsverklaringen ingenomen en is het dragen van een mondkapje verplicht tot het moment dat je de luchthaven uitloopt.

must do op bonaire

Zoals eerder aangegeven heeft Bonaire ontzettend veel te bieden, ook als je helemaal niet van duiken of snorkelen houdt. Bonaire is een erg gevarieerd eiland, waar voor iedereen wel iets leuks te doen is. Ik zal mijn leukste ervaringen met jullie delen:

Één van de leukste activiteiten die ik afgelopen keer heb gedaan, is het huren van een scooter. Het huren van een scooter is makkelijk te regelen en ook relatief goedkoop in vergelijking met andere activiteiten op het eiland. Zelf ik heb de scooters gehuurd bij Scooters Bonaire op de Kaya Grandi 70. Hier kon je de scooters voor 24 uur huren voor maar 30 USD inclusief een helm en verzekering.

Vanaf de locatie waar je de scooters ophaalt, kunnen twee routes worden gevolgd: De Noordelijke en de Zuidelijke. Beide routes duren ongeveer 3 uur, maar dit is afhankelijk van hoeveel je stopt. Zelf heb ik de Noordelijke route gereden, maar eigenlijk zijn beide routes fantastisch mooi en brengen ze je naar karakteristieke plekken van het eiland.

in het hoge noorden

De Noordelijke route brengt je naar de Queens Highway, het Gotomeer, Rincon en de ongerepte oostkust.

Allereerst rijd je de hele Queens Highway af. Volgens velen is dit het mooiste stukje van het eiland en hier zijn ook veel strandjes waar je kunt snorkelen of duiken te vinden zoals 1000 Steps, Karp

ata en Tolo. Prachtige plekken waar je een verfrissende duik kunt nemen of de snorkelset kunt opzetten om op zoek te gaan naar kleurrijke vissen en schilpadden.

Tip! Het mooiste strandje is 1000 steps, maar qua snorkelen vind ik Tolo en Karpata mooier.

De route brengt je hierna verder naar de Goto driving trail. Het gotomeer is het grootste zoutwatermeer in Bonaire, waar zich ook veel flamingo’s begeven. Aan het uiteinde van de Goto driving trail kom je aan Rincon, het tweede dorpje in Bonaire.

Tip! Stop hier bij Posada Para Mira voor lokaal eten zoals Geitenstoof en leguanensoep met prachtige vergezichten over de rest van het eiland.

Het laatste stuk van de route brengt je langs de ruigere oostkust van het eiland, waar je op sommige punten kan kijken hoe de ruige zee tegen de rotsen aan beukt. Uitendelijk kom je weer in Kralendijk uit.

Tip! Een mooi uitzichtpunt is Seru Largu, wanneer je dit punt wilt bezoeken moet je wel van een klein stukje de route afwijken, maar het uitzicht hiervan is echt fenomenaal.

take you down south

De zuidelijke route brengt je langs de zoutbergen, het prachtige pekelmeer en Lac Bay. Allereerst kom je langs de hoge zoutbergen, die ontstaan doordat het zout enkele maanden moet drogen voordat het verscheept wordt naar de Verenigde Staten en daar als strooizout op de wegen wordt ingezet. Nog voordat je de hoge zoutbergen hebt bereikt zal je Ocean Oasis passeren, een gloednieuwe Beach club gelegen aan de EEG Boulevard 260. De strandclub erg ruim opgezet, waar je terecht kunt van lunch en diner met uitzicht op azuurblauw water.

Nadat je Ocean Oasis hebt gepasseerd kom je al vrij snel uit bij de Salt pier. Deze pier wordt enkele keren per jaar gebruikt voor het vervoer van het zout tussen de zoutbergen en het schip. Wanneer je hier langs rijdt, valt je gelijk op hoe fotogeniek deze plek is; aan de rechterkant zie je metershoge zoutbergen in roze water, terwijl aan de andere kant een imposante pier staat in azuurblauw water.

Tip! Zet je snorkelset op en ga op zoek naar schilpadden. Deze plek is zeer geliefd bij jonge schilpadden, voordat ze de oversteek maken naar Klein Bonaire vanwege zijn grote hoeveelheden aan voedsel.

Vanaf Salt Pier rijd je zo verder naar het Pekelmeer. Dit is een ontzettend groot meer waar zich grote hoeveelheden flamingo’s bevinden. Op sommige plekken vind je groepen van wel 15 tot 20 flamingo’s bij elkaar. Zet de scooter hier even aan de kant en geniet van het prachtige uitzicht. Met een beetje geluk zie je flamingo’s in hun karakteristieke houding overvliegen.

Onze volgende stop is Jibe City. Dit is het windsurf-walhalla van Bonaire, zowel voor beginnende als ervaren windsurfers. Jibe City ligt aan een baai met ontzettend helder water dat maximaal een meter diep is, waar altijd een aanlandige wind aanwezig is. Beginnende windsurfers kunnen bij Jibe City hun allereerste les volgen, wat ik iedereen kan aanraden. Het is heerlijk om op een board te staan en de beginselen van windsurfen te leren. Je gaat gelukkig bij de eerste les nog niet zo hard, zodat je ook kunt genieten van het prachtige uitzicht en de ervaren windsurfers, die in totale controle langs je schieten. Wanneer windsurfen niet aan jou besteed is, is een stop bij Jibe City zeker ook de moeite waard. Zo is hier de Hangout Bar gelegen, waar je iets kunt eten of drinken met de voeten in het zand met uitzicht op de baai. Heerlijk!

NB! De naam van Jibe City doet wellicht vermoeden dat dit een stadje of iets in die richting is, maar in feite is het gewoon een plek aan Lac Bay waar ze windsurfboarden verhuren en waar een restaurant gelegen is. Echter is het wel een plek waar er altijd een gezellige sfeer hangt, ongeacht het tijdstip.

Vanaf Jibe City is het ongeveer nog 20 minuten terug scooteren naar Kralendijk, waarin je je ogen open moet houden, aangezien ook hier flamingo’s in het water langs de weg kunnen staan.

op een onbewoond eiland…

Klein Bonaire ligt op ongeveer 800 meter uit de kust en is in tegenstelling tot de boottocht naar Klein Curaçao makkelijk te bereiken. Binnen 20 minuten stap je uit op het mooiste strandje van het eiland: No Name Beach. Op Klein Bonaire staat niets, aangezien het een beschermd natuurgebied is. Het eilandje staat bekend om zijn prachtige onderwaterleven en het schitterende No Name Beach. Dit strand is ,in tegenstelling tot de meeste stranden op Bonaire, een echt zandstrand en is waanzinnig mooi.

Er zijn twee mogelijkheden om Klein Bonaire te bereiken. De meest gebruikte manier is de watertaxi, die op verschillende plekken in Kralendijk vertrekt. De overtocht duurt ongeveer 20 minuten.

Een andere mogelijkheid heb ik afgelopen reis ontdekt en dat is door het huren van een sloep. Op Bonaire kun je voor een hele of halve dag een sloep huren. De oversteek duurt iets langer dan de watertaxi, ongeveer 30 minuten. Het leuke aan een sloep huren is dat je zelf bepaalt waar je aanlegt. Spring hier het water in en zet je snorkel op. Als je klaar bent met snorkelen, haal je je koude drankjes uit de koelbox, pak je wat borrelhapjes erbij en geniet je van het intens mooie blauwe water en het mooie uitzicht op Klein Bonaire.

Er zijn hier veel plekken waar je kunt snorkelen, al vonden wij Leonara´s Reef toch het meest indrukwekkende. Bij deze stek vind je soorten koraal en vissen, die verschilden ten opzichte van de snorkelplekken aan de kust.

Belangrijk om te weten is dat je niet zomaar overal je bootje kan aanleggen en mag gaan snorkelen. Je mag alleen aanleggen bij  gele boeien in het water, aangezien je anders het koraal kunt beschadigen. Dit wil je natuurlijk beslist voorkomen.

Ik wil graag nog een goed woordje doen voor de organisatie waar wij de sloep huurden: Chogogo Boat Rental. Zij hebben twee verschillende soorten boten van goede kwaliteit. We waren iets verlaat bij het ophalen van de sloep, maar mochten ook zonder discussie de sloep later inleveren. Wat een topservice! Voor het huren van een sloepje is overigens geen vaarbewijs voor nodig. Reken op kosten van 100 USD voor het huren van een sloep voor 6 personen.

Dit waren voor mij de activiteiten, die mij de afgelopen het meest hebben verrast. Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen te doen, die ook niet voor de hand liggen,zoals:

  1. Diepzeevissen
  2. Bezoeken van Lac Cai
  3. Washington Slagbaai Nationaal Park
  4. Verschillende drive trails, zoals de Onima Driving Trail

 

Ayo Bonaire, Te Despues

 

About Author

client-photo-1
Mia Rehorst
De reiswereld is een sector welke nooit verveeld en altijd blijft boeien en inspireren. Het leukste van dit werk vind ik het adviseren van klanten: met je eigen kennis andere mensen enthousiast maken over een bestemming.

Reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.