Bonaire in Corona-tijd

Eind augustus ben ik samen met mijn vriend naar Bonaire gereisd, om persoonlijk te ervaren hoe het is om te reizen in Corona-tijd. Gedurende 2 weken heb ik een betere indruk gekregen van het eiland en wat de verschillende maatregelen precies betekenen voor jouw vakantie. Hoewel je ook op Bonaire niet kunt ontkomen aan de basic corona-maatregelen, was deze reis een heerlijke ontsnapping aan de drukte in Nederland en een prachtige bestemming om ook zeker nu te ervaren!

Vliegen met TUI fly

Bij aankomst op Schiphol was het meteen een stuk rustiger dan normaal. Er zijn geen lange rijen en je hoeft niet lang te wachten voor je kan inchecken. We vlogen met TUI fly via Curaçao naar Bonaire. Tijdens de vlucht is het verplicht om een mondkapje te dragen, maar door de aangename tempratuur en ventilatie in het vliegtuig was dit voor ons prima te doen. Voor vertrek werden wij geïnformeerd dat de service aan boord is aangepast, om de contactmomenten zoveel mogelijk te beperken. Hierdoor kwam het personeel minder vaak langs en was het TUI Café assortiment wat beperkt. Ondanks deze maatregelen kregen we nog steeds de standaard maaltijden en kwamen wij qua service tijdens onze vlucht niks te kort.

De eerste indruk…

Aangekomen op Bonaire werden wij opgewacht door onze transfer. De chauffeur vertelde ons dat het eiland weer lijkt op hoe het er 20 jaar geleden uitzag. Er zijn een stuk minder vluchten, geen cruiseschepen en dus minder toeristen op het eiland. Tijdens onze reis hebben wij hier de vele voordelen hiervan gemerkt. De natuur is weer volop opgekomen, je hoeft niet dagen van tevoren een tour of restaurant te reserveren en er hangt een heerlijke rust op het eiland.

Relaxte sfeer, poko poko

Op onze eerste dag besloten we een rondje langs het zuiden te rijden. Tijdens deze trip voelden we al meteen de rust en relaxte sfeer op het eiland. Bij de beroemde Salt Pier waren slecht een paar andere snorkelaars en duikers te vinden. Ook bij Jibe City was er alle ruimte om even bij te komen en met een Amstel Bright van het prachtige uitzicht te genieten. Waar ik mij vooral over verbaasde, waren de grote groepen Flamingo’s die over het hele eiland te vinden waren. In het verleden moest je misschien even zoeken naar deze mooie vogels, maar nu het zo rustig is, kan je ze in bijna alle meren terugvinden. Soms op slechts enkele meters vanaf de weg!

Corona-maatregelen op Bonaire

Tijdens ons verblijf op Bonaire hebben we bij verschillende accommodaties gelogeerd. Ondanks dat er toen nog nauwelijks besmettingen op Bonaire waren, werd er overal serieus omgegaan met de basic hygiëne- en coronamaatregelen. Zo waren er vrijwel overal desinfecterende handgeldispensers te vinden en droeg het personeel (binnen) regelmatig een mondkapje. Ook het ontbijtbuffet wordt nu vaak à la carte geserveerd, om rekening te houden met de 1,5 meter afstand. Verder hebben de duikscholen een extra reinigingstank met desinfectiemiddel voor de ademautomaten.

Doordat er serieus met het virus wordt omgegaan, hadden wij een veilig en zorgeloos gevoel op het eiland. De vriendelijkheid en warmte van de bevolking is er zeker niet minder op geworden!

Must do!

Tijdens onze reis hebben we natuurlijk veel over het eiland getourd en de verschillende hotspots opgezocht. Hieronder heb ik 3 van mijn favoriete ervaringen uitgelicht.

Snorkelen en duiken
Bonaire is natuurlijk dé plek om te snorkelen en duiken. Zeker nu, vind je hier talloze tropische vissen en de mooiste koralen. Door het gebrek aan cruiseschepen merken ook de vissers op het eiland dat er steeds meer vis terugkomt naar de kust. Het resultaat is dat je kunt genieten van nog meer tropische vissen en soms ook grotere zeedieren. Zo hebben wij tijdens onze duiken roggen gezien en waren er door andere duikers dolfijnen gespot langs de kust van Klein Bonaire. Onze favoriete duik en snorkelplek blijft toch wel Tolo. Hoewel deze stek niet vaak online genoemd wordt, vind je hier een prachtige afwisseling tussen kleurrijke koralen en diverse grote vissen. Ook zijn hier regelmatig schildpadden te vinden!


Donkey Sanctuary Bonaire
Als je op Bonaire verblijft, is het zeker een aanrader om even langs de Donkey Sanctuary te gaan. Hier worden alle zieke en gewonde ezeltjes van het eiland opgevangen en verzorgd. Op het park kun je met een je eigen huurauto over de 6 hectares rijden, waar nu al bijna 700 ezels te vinden zijn. Wanneer je een pick-up hebt, kun je vanuit de achterbak de ezeltjes brokken voeren. Echt een leuke ervaring! De vele vrijwilligers zorgen ervoor dat de opvang kan blijven bestaan. De toegangsprijs van $9 per persoon komt hierdoor geheel ten goede aan de verzorging van de ezels.

Washington Slagbaai National Park
Een bezoekje aan het Washington Slagbaai National Park mag ook zeker niet ontbreken aan een vakantie op Bonaire. Tijdens onze reis hebben we het park 2 keer bezocht, om zowel de lange als korte route te proberen. Als je het park maar 1 keer wilt bezoeken, raad ik aan voor de grote route te kiezen. Langs deze weg kom je bij verschillende bezienswaardigheden, zoals Boka Kokolishi en de ruïnes van Malmok. Ons favoriete plekje op de route was toch wel het strand van Boka Slagbaai. Op dit strand vind je de beroemde gele monumentale gebouwen, die vroegen de enige haven van Bonaire vormden. Nu bieden de huizen een heerlijk schaduwplekje op het strand, om even bij te komen van de rit en van het prachtige uitzicht te genieten.

Al met al hebben wij zeker genoten van onze reis op Bonaire. De extra voorbereidingen vooraf en maatregelen op bestemming waren meer dan zeker de moeite waard. Wat je ervoor terugkrijgt, is de prachtige natuur in overvloed en heerlijk relaxte eilandsfeer!

 

About Author

client-photo-1
Elise
Sinds mijn jeugd heb ik een passie voor reizen. Tijdens mijn studie ben ik naar Suriname geweest en heb ik stage gelopen bij een duikorganisatie op Curaçao. Hierdoor is mijn interesse voor het Caribische gebied alleen maar toegenomen. Zowel de unieke en veelzijdige cultuur als de geweldige onderwaterwereld hebben mij verkocht. Nu ik aan het werk ben bij ABC travel wil ik graag andere mensen informeren en inspireren over deze en andere bestemmingen.

Reacties

Rudy Kloppenborg
8 november 2020
Mooi verslag en goed om te horen dat Bonaire zo mooi en natuurlijk is tijdens de corona crisis.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.