laatste update: 12 november 2021

update situatie COVID-19

Op deze pagina houden we je op de hoogte over de gevolgen van de COVID-19 (corona) crisis voor je geboekte reis en geven we je informatie voor als je van plan bent om een reis te boeken naar (één van) onze bestemmingen. Meer informatie over onze flexibele boekingsvoorwaarden, lees je hier.

Je kunt hoe dan ook met gerust hart een vakantie boeken. Mocht je reis namelijk niet door kunnen gaan wegens een negatief reisadvies, dan krijg je de betaalde reissom gewoon terugbetaald. Weet jij al wat jouw volgende vakantiebestemming wordt?

 

Combinatiereis: Bij een combinatiereis, met meerdere eilanden als bestemming, moeten Nederlandse reizigers aan de toelatingsprocedures per eiland voldoen. Dit betekent dat je voor het reizen naar elk volgend eiland opnieuw getest moet worden. De toelatingsprocedures en testlocaties per eiland staan in onderstaande overzicht beschreven.

 

Hieronder zetten we de maatregelen (per eiland) op een rijtje die op dit moment van toepassing zijn:

Om naar Aruba te reizen, zijn er vanaf 4 december de volgende toelatingsprocedures:

 • Online ED Card: Alle bezoekers moeten het online immigratiekaart proces doorlopen op de ED card website tussen 72-12 uur voor vertrek. Tijdens dit proces komen onder andere de volgende zaken aan bod:
 • Negatieve PCR-test met certificaat*: is verplicht, afgenomen binnen 24 uur voor vertrek. Je moet het reiscertificaat van de negatieve testuitslag op papier bij je dragen, en op verzoek kunnen laten zien tijdens je reis. De PCR-test is verplicht voor alle reizigers vanaf 12 jaar. LET OP: Bij de reguliere testen van HealthCheckCenter heeft u de uitslag niet op tijd binnen. Zij bieden een mogelijkheid tot een spoed PCR test op Schiphol waarbij je de uitslag binnen 1 uur hebt. Uiteraard ben je ook vrij om bij een ander lab de test te laten afnemen.
 • Bezoekersverzekering: verplichte bezoekersverzekering, af te sluiten tijdens het invullen van de ED card voor Aruba. Kosten: éénmalig US$15 per volwassene kinderen vanaf 15 jaar. Deze verplichte verzekering dekt diverse kosten wanneer je tijdens je verblijf op Aruba positief wordt getest op Covid-19. Dit betreft een aanvulling van uw eventuele reisverzekering met dekking van medische kosten in het buitenland. Meer informatie vind je hier.

Maatregelen ter plaatse:

 • Social distancing: Houd 2 meter afstand van elkaar.
 • Mondkapjes: Verplicht in alle openbare binnenruimtes zoals winkels, supermarkten, musea, casino’s etc.
 • Bezienswaardigheden: De stranden, supermarkten & bezienswaardigheden zijn geopend zoals je mag verwachten. Wel kan het zijn dat bij drukke bezienswaardigheden een wachttijd is i.v.m. de social distancing.
 • Restaurants: Geopend, echter is een reservering meestal gewenst. In de restaurants zijn binnen groepen tot 8 volwassenen toegestaan en buiten tot 10 volwassenen (kinderen tot 12 jaar niet meegerekend). Op dit moment geldt dat alle horecagelegenheden om 00:00 hun deuren moeten sluiten. Dit geldt niet voor in hotels gevestigde gelegenheden. Zij hanteren hun eigen sluitingstijden voor gasten.
 • Auto huren: Dit is mogelijk en raden we zeker aan om de mooiste (en rustige) plekjes van de eilanden op te zoeken.

Testlocaties op Aruba:

 • Via deze link vind je een overzicht van de verschillende testlocaties op Aruba, wanneer je moet testen voor het reizen naar bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao of Nederland.

Je mag er van op aan dat we deze informatie-pagina up-to-date houden. Regels kunnen echter soms plotseling en snel veranderd worden. ABC Travel kan dan ook niet verantwoordelijk worden gehouden voor de vermelde informatie op deze pagina. Voor de meest actuele informatie vanuit het toeristenbureau klik hier.

Om naar Bonaire te reizen zijn er de volgende toelatingsprocedures:

 • Een negatieve PCR-test met certificaat* of herstelbewijs: is verplicht voor alle reizigers vanaf 12 jaar. Voor niet- (volledig) gevaccineerde reizigers worden 3 opties geaccepteerd. Je moet het reiscertificaat van de negatieve testuitslag op papier bij je dragen, en op verzoek kunnen laten zien tijdens je reis.
 • Voor volledig gevaccineerde reizigers:
  • Optie 1: PCR-test afgenomen binnen 48 uur voor vertrek of antigeentest afgenomen binnen 24 uur voor vertrek.
  • Optie 2: herstelbewijs waarbij de positieve PCR-test minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen geleden moet zijn afgenomen. (Een extra PCR-test voor vertrek is niet nodig).
 • Voor niet- (volledig) gevaccineerde reizigers:
  • Optie 1: Een negatieve PCR-test afgenomen binnen 48 uur voor vertrek + een Antigeentest direct bij aankomst op Bonaire.
  • Optie 2: negatieve PCR-test afgenomen binnen 24 uur voor vertrek, (zonder antigeentest bij aankomt).
  • Optie 3: herstelbewijs waarbij de positieve PCR-test minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen geleden moet zijn afgenomen. (Een extra PCR-test voor vertrek is niet nodig).

De antigeentest (bij optie 1) direct bij aankomst op Bonaire, is alléén verplicht voor niet- (volledig) gevaccineerde reizigers en kan worden afgenomen bij Hestia Bonaire (kosten US$47,50 per persoon). Hier kan je voor vertrek al een afspraak maken.

 • Gezondheidsverklaring: Verplicht, deze kunt u hier invullen tussen 72-48 uur voor vertrek. Denk ook aan een geprint exemplaar om mee te nemen.

Maatregelen ter plaatse:

 • Social distancing: Houd 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Mondkapjes: Verplicht, indien de 1,5 meter afstand niet kan worden bewaard (bijv. tijdens de transfers, of in de aankomst- en vertrekhal).
 • Bezienswaardigheden: De stranden, supermarkten & bezienswaardigheden zijn geopend zoals je mag verwachten. Wel kan het zijn dat bij drukke bezienswaardigheden een wachttijd is i.v.m. de social distancing.
 • Restaurants: Geopend tot 00:00 uur ’s nachts.
 • Auto huren: Dit is mogelijk en raden we zeker aan om de mooiste (en rustige) plekjes van de eilanden op te zoeken.

Je mag er van op aan dat we deze informatie-pagina up-to-date houden. Soms kunnen regels echter plotseling en snel veranderd worden. ABC Travel kan dan ook niet verantwoordelijk worden gehouden voor de vermelde informatie op deze pagina. Voor de meest actuele informatie vanuit het toeristenbureau klik hier.

Om naar Curaçao te reizen, gelden vanaf 15 november de volgende toelatingsprocedures:

 • Digitale immigratiekaart: Je dient voor vertrek de digitale immigratiekaart online in te vullen. Dit doe je op de website dicardcuracao.com. (dit immigratieformulier staat los van de corona-maatregelen en wordt altijd gevraagd om te in vullen wanneer je naar Curaçao reist.) TIP: bij het invullen van deze DIC moet je ook een scan/foto van je paspoort uploaden, dus zorg dat je die van tevoren al als digitaal bestandje op de computer/smartphone hebt staan. Na het invullen zorg je dat je dit document ook print en meeneemt.
 • Passenger Locator Card (PLC): Vanaf 48 uur voor vertrek kun je digitaal een Passenger Locator Card invullen op de website dicardcuracao.com. Bij het invullen wordt ook gevraagd om je stoelnummer te vermelden. Mocht je geen stoelen hebben gereserveerd dan mag je dit veld ook leeg laten. Zorg dat je dit document ook print en meeneemt.
 • Negatieve PCR-test met certificaat*: is verplicht voor alle reizigers vanaf 12 jaar. Je moet het reiscertificaat van de negatieve testuitslag op papier bij je dragen, en op verzoek kunnen laten zien tijdens je reis. De PCR test moet zijn afgenomen binnen 48 uur voor vertrek. Houd er rekening mee dat de testuitslag ca 24 uur op zich kan laten wachten.
 • Antigeentest op de 3e dag na aankomst in Curaçao: Alle reizigers die aankomen op Curaçao zijn verplicht om op de 3e dag op Curaçao een antigeentest af te laten nemen in een lokaal laboratorium. De reservering en betaling van de antigeentest op de 3e dag is onderdeel van het proces van de PLC. Klik hier voor meer informatie.

Maatregelen ter plaatse:

 • Social distancing: Houd 2 meter afstand van elkaar.
 • Mondkapjes: Verplicht op meerdere locaties, vooral indien de 2 meter afstand niet kan worden bewaard (bijv. tijdens de transfers, of in de aankomst- en vertrekhal, maar bijv. ook in de supermarkten of winkels).
 • Bezienswaardigheden: De stranden, supermarkten & bezienswaardigheden zijn geopend zoals je mag verwachten. Wel kan het zijn dat bij drukke bezienswaardigheden een wachttijd is i.v.m. de social distancing.
 • Restaurants: geopend tot 23:00 uur en mogen bezet worden tot maximaal 50% van de totale capaciteit. Een reservering is aan te raden. Restaurants op het terrein van het hotel zijn geopend volgens normale tijden voor eigen gasten.
 • Auto huren: dit is mogelijk en raden we zeker aan om de mooiste (en rustige) plekjes van de eilanden op te zoeken.

Avondklok: Op Curaçao geldt een avondklok van 00:00 tot 4:30 uur.

Je mag er van op aan dat we deze informatie-pagina up-to-date houden. Soms kunnen regels echter plotseling en snel veranderd worden. ABC Travel kan dan ook niet verantwoordelijk worden gehouden voor de vermelde informatie op deze pagina. Voor de meest actuele informatie vanuit het toeristenbureau klik hier.

Om naar St. Maarten te reizen, zijn vanaf 6 december de volgende toelatingsprocedures:

 • Gezondheidsverklaring: verplicht, deze kunt u invullen op de website stmaartenehas.com. Denk er ook aan een geprint exemplaar om mee te nemen. Let op! Het kan tot 12 uur duren voor deze gezondheidsverklaring is goedgekeurd. Aangeraden wordt om dit ca. 48 uur voor vertrek in te vullen.
 • Indien je volledig bent gevaccineerd en in het bezit bent van een EU Digitaal Corona Certificaat (DCC): Negatieve PCR-test of antigeentest met certificaat*: is verplicht voor alle reizigers vanaf 5 jaar. Je moet het certificaat na ontvangst uploaden op stmaartenehas.com. en op papier bij je dragen om op verzoek te kunnen laten zien tijdens je reis. De PCR test moet zijn afgenomen binnen 48 uur voor vertrek en de antigeentest binnen 24 uur voor vertrek.
 • Wanneer je niet volledig bent gevaccineerd: Negatieve PCR-test met certificaat*: is verplicht voor alle reizigers vanaf 5 jaar. Je moet het certificaat na ontvangst uploaden op stmaartenehas.com. en op papier bij je dragen om op verzoek te kunnen laten zien tijdens je reis. De test moet zijn afgenomen binnen 48 uur voor vertrek.
 • Bezoekersverzekering: verplichte bezoekersverzekering, af te sluiten tijdens de registratie op stmaartenehas.com. Kosten: éénmalig US$15 per volwassene en kinderen vanaf 15 jaar. Kinderen t/m 14 jaar zijn gratis. Deze verplichte verzekering dekt diverse kosten wanneer je tijdens je verblijf op St Maarten wordt getest op Covid-19. Dit betreft een aanvulling van uw eventuele reisverzekering met dekking van medische kosten in het buitenland. Meer informatie vind je hier.

Maatregelen ter plaatse:

 • Social distancing: Houd 2 meter afstand van elkaar.
 • Mondkapjes: Verplicht, indien de 2 meter afstand niet kan worden bewaard (bijv. tijdens de transfers, of in de aankomst- en vertrekhal)
 • Bezienswaardigheden: De stranden, supermarkten & bezienswaardigheden zijn geopend zoals je mag verwachten. Wel kan het zijn dat bij drukke bezienswaardigheden een wachttijd is i.v.m. de social distancing.
 • Restaurants: Geopend, echter is een reservering meestal gewenst.
 • Auto huren: Dit is mogelijk en raden we zeker aan om de mooiste (en rustige) plekjes van de eilanden op te zoeken.
 • Avondklok: Op St Maarten geldt een avondklok van 02:00 tot 6:00 uur.

Testlocaties op St. Maarten:

 • Op de website van St. Maarten vind je een overzicht van de testlocaties op het eiland, wanneer je moet testen voor het reizen naar bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao, Aruba of Nederland.

Je mag er van op aan dat we deze informatie-pagina up-to-date houden. Soms kunnen regels echter plotseling en snel veranderd worden. ABC Travel kan dan ook niet verantwoordelijk worden gehouden voor de vermelde informatie op deze pagina.

Bij een combinatiereis, met meerdere eilanden als bestemming, moeten Nederlandse reizigers aan de toelatingsprocedures per eiland voldoen. Dit betekent dat je voor het reizen naar elk volgend eiland opnieuw getest moet worden. De toelatingsprocedures en testlocaties per eiland kan je terugvinden in de verschillende tabbladen op deze pagina.

Helaas kunnen we de volgende bestemmingen op dit moment nog niet aanbieden:
Belize, Cuba, Jamaica & Suriname.

Zodra we nieuwe informatie over deze bestemmingen ontvangen zullen we deze pagina updaten.

Ondanks code groen van Saba gelden er wel restricties om naar Saba te kunnen reizen.

Vanaf 18 november is Nederland voor Saba zeer hoog risico gebied. De volgende maatregelen zijn hierdoor van toepassing:

 • Alleen gevaccineerde reizigers* kunnen zonder quarantaine-verplichting het eiland bezoeken.
 • Registratie: voor reizen naar Saba is het noodzakelijk dat u zich vooraf registreert. Dit is mogelijk vanaf 72 uur voor vertrek en houdt er rekening mee dat het 24 uur kan duren voor u een bevestiging hiervan ontvangt. Registratie kan worden gedaan via een digitaal formulier op de EHAS  website (Electronic Health Authorization System) van de overheid van Saba.
 • Een negatieve PCR-test is verplicht. De test mag worden afgenomen binnen 72 uur voor aankomst op Saba.
 • Als aanvulling op de test voor aankomst, is ook een test (antigeen of PCR) nodig op de 2e en 5e dag na aankomst. De kosten van deze testen zijn voor uw eigen rekening en zijn mogelijk vanaf U$50 per persoon (antigeen).
 • Reizen met kinderen: Vanaf 10 jaar is een negatieve PCR-test verplicht, afgenomen binnen 72 uur voor aankomst. Niet- gevaccineerde kinderen tot 18 jaar moeten na 2 en 5 dagen een antigeentest laten afnemen, net als de volwassenen. Bij kinderen tot 10 jaar wordt een antigeentest afgenomen bij aankomst.

*U bent volledig gevaccineerd wanneer u minimaal 2 weken voor vertrek bent gevaccineerd met het vaccin van Pfizer, AstraZeneca of Moderna, of minimaal 4 weken voor vertrek met het Jansen vaccin.

Maatregelen ter plaatse:

 • Social distancing: Houd 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Mondkapjes: Verplicht, indien de 1,5 meter afstand niet kan worden bewaard (bijv. tijdens de transfers, of in de aankomst- en vertrekhal).

Je mag er van op aan dat we deze informatie-pagina up-to-date houden. Soms kunnen regels echter plotseling en snel veranderd worden. Raadpleeg regelmatig de website wijsopreis.nl en de website van Saba Tourism. ABC Travel kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de vermelde informatie op deze pagina.

Ondanks code groen van St Eustatius gelden er wel restricties om naar St Eustatius te kunnen reizen.

vanaf 18 november is Nederland voor St Eustatius een zeer hoog risico land. Dit houdt in de volgende aangepaste toelatingseisen van toepassing zijn.

 • Alleen gevaccineerde reizigers* kunnen zonder quarantaine-verplichting het eiland bezoeken.
 • Registratie: Voor reizen naar St Eustatius is het noodzakelijk dat u zich vooraf registreert. Dit is mogelijk vanaf 72 uur voor vertrek en houdt er rekening mee dat het 12 uur kan duren voor u een bevestiging hiervan ontvangt. Registratie kan worden gedaan via een digitaal formulier op de EHAS  website (Electronic Health Authorization System) van de overheid van St Eustatius.
 • Een negatieve PCR test of antigeentest is verplicht. Deze test mag worden afgenomen binnen 48 uur voor vertrek (PCR test) of 24 uur voor vertrek (antigeentest). De antigeentest is alleen toegestaan wanneer je volledig bent gevaccineerd.
 • Bij aankomst op St Eustatius wordt opnieuw een antigeentest afgenomen. De kosten a US$60 per persoon zijn voor eigen rekening.
 • Gedurende 5 dagen is een monitoring protocol van toepassing. De details van dit protocol kunt u hier Na afloop van deze 5 dagen laat u een antigeentest doen bij de lokale gezondheidsdienst. Deze kosten zijn opnieuw US$60 per persoon.
 • Reizen met kinderen: voor kinderen tot 6 jaar is een negatieve PCR niet vereist en geldt hetzelfde monitoring protocol als voor de ouders/volwassenen waar ze mee reizen. Kinderen van 6 tot 11 jaar hebben ook geen negatieve PCR test verplicht, maar geldt wel een quarantaine-verplichting van 5 dagen. Vanaf 11 jaar is wel een negatieve PCR test verplicht en geldt ook de quarantaine-verplichting.

*U bent volledig gevaccineerd wanneer u minimaal 2 weken voor vertrek bent gevaccineerd met het vaccin van Pfizer, AstraZeneca of Moderna, of minimaal 4 weken voor vertrek met het Jansen vaccin.

Je mag er van op aan dat we deze informatie-pagina up-to-date houden. Soms kunnen regels echter plotseling en snel veranderd worden. Raadpleeg regelmatig de website wijsopreis.nl en de website van Statia Government. ABC Travel kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de vermelde informatie op deze pagina.

testen voor de terugreis naar Nederland

Vanaf 8 augustus moeten alle reizigers vanaf 12 jaar, die vanuit een ‘groen/geel’ gebied buiten de EU reizen, een coronabewijs laten zien voordat ze naar Nederland terug mogen keren. Dit betekent dat je via de CoronaCheck-app moet kunnen aantonen dat je óf volledig gevaccineerd bent óf hersteld bent van corona.

Kun je dit niet dan zul je voor vertrek naar Nederland een coronatest af moeten laten nemen met een negatief testresultaat:

 • De NAAT(PCR)-test mag vanaf 8 augustus maximaal 48 uur voor vertrek afgenomen zijn.
 • De geldigheidsduur van de antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur voor vertrek.

*Informatie over de verplichte PCR-test

De PCR-test wordt snel en eenvoudig afgenomen. Bij een door het RIVM gecertificeerd laboratorium wordt met een wattenstaafje wat slijm afgenomen via de neus en  keel. Vervolgens wordt het materiaal geanalyseerd in het laboratorium. De arts controleert de uitslag en bij een negatief resultaat wordt een formeel erkend (Engelstalig) afreisdocument opgesteld.

 

gemakkelijk een afspraak maken voor de verplichte PCR test of antigeentest voor vertrek

Voor het maken van een afspraak voor de PCR- of antigeentest hebben we in samenwerking met HealthCheckCenter een kortingstarief voor onze klanten via: https://covidtest.abctravel.nl.

Na het invullen van je boekingsnummer kun je gebruik maken van de volgende tarieven: PCR-test €40,00 per persoon of de antigeentest vanaf €27,50 per persoon, inclusief een gratis (Non)Covid-19 Certificaat (afreisdocument). Nadat je een keuze hebt gemaakt voor de benodigde test kun je je verder registreren en een afspraak maken bij een van de ruim 85 afnamelocaties in Nederland.

 

Nog even alles op een rijtje:

 • Je mag alleen reizen als het testresultaat negatief is.
 • De test mag niet eerder zijn afgenomen dan het maximale aantal uren voor vertrek of aankomst. Dit is per bestemming verschillend. Op de tabbladen hierboven geven je hierover meer informatie.
 • Ook kinderen en baby’s moeten voor sommige bestemmingen worden getest. Meer informatie vind je op de tabbladen.
 • Naast de testuitslag ontvang je, bij een negatief resultaat, ook een (Engelstalig) reisdocument (non-Covid-19 verklaring)
 • Dit reisdocument moet je kunnen laten zien tijdens je reis. Neem het daarom uitgeprint mee.
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste documenten.

Meest gestelde vragen

Hieronder hebben we de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Wanneer er voor jouw geboekte bestemming een negatief reisadvies wordt afgegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, dan kan de reis niet worden uitgevoerd en zal deze worden geannuleerd. In dat geval zullen we contact met je opnemen om samen te bekijken of de reis eventueel verplaatst kan worden naar een nieuwe vertrekdata. Mocht je op dat moment liever de situatie willen afwachten, dan ontvang je van ons de betaalde reissom terug.

Mocht dit tijdens je vakantie gebeuren, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op. Op de bestemmingen werken we samen met lokale vertegenwoordiging die 24 uur per dag bereikbaar zijn. We zullen samen bekijken of de situatie veilig genoeg is om de vakantie af te maken, of dat we in overleg een eerdere terugreis voor je regelen. Met het boeken van een pakketreis bij ABC Travel ben je in ieder geval verzekerd van repatriëring in geval van calamiteiten.

Bij repatriëren zal ABC travel de kosten dragen voor het wijzigen van de terugreis en de niet-genoten vakantiedagen terugbetalen.

Wanneer u door een positieve PCR test niet op reis kunt, is dit geen reden om de reis kosteloos te annuleren. In dit geval zijn de standaard ANVR annuleringskosten van toepassing, die vermeld staan in onze algemene voorwaarden. In de meeste gevallen vergoedt de annuleringsverzekering deze van toepassing zijnde annuleringskosten. Informeer bij uw eigen verzekeringsmaatschappij naar de specifieke voorwaarden.

Wanneer je bij ons een reis hebt geboekt, ontvang je een kortingstarief voor de PCR-test of Antigeen test bij het HealthCheckCenter. Na registratie ontvang je het benodigde afreisdocument gratis (t.w.v. €10,- per persoon). De kosten voor de PCR-test komen hiermee op € 40,- per persoon.

Na registratie op de website van HealthCheckCenter kun je de test laten afnemen bij een van de afnamelocaties. Een overzicht van de verschillende afname-locaties en openingstijden vind je op de website van HealthCheckCenter

Wanneer je geboekte reis door kan gaan, maar je wilt niet meer op reis dan kijken we graag samen naar de mogelijkheden. In de meeste gevallen is het mogelijk om de geboekte reis te wijzigen naar een latere vertrekdatum. Het is niet mogelijk een geboekte reis kosteloos te annuleren, wanneer deze uitgevoerd kan worden zoals bevestigd. Hiervoor gelden de standaard ANVR annuleringskosten, die vermeld staan in onze algemene voorwaarden.