laatste update: 03 augustus 2021

update situatie COVID-19

Op deze pagina houden we je op de hoogte over de gevolgen van de COVID-19 (corona) crisis voor je geboekte reis en geven we je informatie voor als  je van plan bent om een reis te boeken naar (één van) onze bestemmingen. Meer informatie over onze flexibele boekingsvoorwaarden, lees je hier.

29 juli – Testen voor de terugreis naar Nederland: Vanaf 8 augustus moeten alle reizigers vanaf 12 jaar, die uit een ‘geel’ gebied komen een coronabewijs laten zien voordat ze naar Nederland terug mogen keren. Dit betekent dat je via de CoronaCheck-app moet kunnen aantonen dat je óf volledig gevaccineerd bent óf hersteld bent van corona. Kun je dit niet dan zul je voor vertrek naar Nederland een coronatest af moeten laten nemen met een negatief testresultaat.

30 juni – In de maanden juli en augustus kunnen alle reizigers zicht kosteloos laten testen voor reizen naar het buitenland via Testenvoorjereis.nl. Kijk voor je een afspraak maakt goed naar welke test noodzakelijk is en wanneer deze afgenomen moet worden. Meer informatie over deze gratis testmogelijkheid kan je vinden op de website van de Rijksoverheid.

15 mei – Voor Aruba, Bonaire en Curaçao geldt code geel en kan er met onderstaande toelatingsprocedures gereisd worden. Voor Saba en St Eustatius geldt weliswaar een groen advies, maar zijn er tevens inreisrestricites van toepassing. Voor Suriname, Cuba, Jamaica en Belize geldt momenteel nog code oranje, maar we hopen dat hier de komende tijd verandering in komt.

Je kunt hoe dan ook met gerust hart een vakantie boeken. Mocht je reis namelijk niet door kunnen gaan wegens een negatief reisadvies, dan krijg je de betaalde reissom gewoon terugbetaald. Weet jij al wat jouw volgende vakantiebestemming wordt?

 

Combinatiereis: Bij een combinatiereis, met meerdere eilanden als bestemming, moeten Nederlandse reizigers aan de toelatingsprocedures per eiland voldoen. Dit betekent dat je voor het reizen naar elk volgend eiland opnieuw getest moet worden. De toelatingsprocedures en testlocaties per eiland staan in onderstaande overzicht beschreven.

 

Hieronder zetten we de maatregelen (per eiland) op een rijtje die op dit moment van toepassing zijn:

Om naar Aruba te reizen, zijn er de volgende toelatingsprocedures:

 • Online ED Card: Alle bezoekers moeten het online immigratiekaart proces doorlopen op de ED card website. Tijdens dit proces komen onder andere de volgende zaken aan bod:
 • Een negatieve PCR-test met certificaat*: is verplicht, afgenomen max. 72 uur voor vertrek (aangeraden wordt deze tussen de 72 en 65 uur voor vertrek te laten afnemen). Je moet het reiscertificaat van de negatieve testuitslag op papier bij je dragen, en op verzoek kunnen laten zien tijdens je reis. De PCR test is verplicht voor iedereen vanaf 15 jaar.
 • Bezoekersverzekering: verplichte bezoekersverzekering, af te sluiten tijdens het invullen van de ED card voor Aruba. Kosten: éénmalig US$30 per volwassene en US$10 per kind t/m 14 jaar. Deze verplichte verzekering dekt diverse kosten wanneer je tijdens je verblijf op Aruba positief wordt getest op Covid-19. Dit betreft een aanvulling van uw eventuele reisverzekering met dekking van medische kosten in het buitenland. Meer informatie vind je hier.

Maatregelen ter plaatse:

 • Social distancing: Houd 2 meter afstand van elkaar.
 • Mondkapjes: Verplicht, indien de 2 meter afstand niet kan worden bewaard (bijv. tijdens de transfers, of in de aankomst- en vertrekhal)
 • Bezienswaardigheden: De stranden, supermarkten & bezienswaardigheden zijn geopend zoals je mag verwachten. Wel kan het zijn dat bij drukke bezienswaardigheden een wachttijd is i.v.m. de social distancing
 • Restaurants: Geopend tot 23:00 uur, echter is een reservering meestal gewenst. In de restaurants zijn binnen groepen tot 8 volwassenen toegestaan en buiten tot 10 volwassenen (kinderen tot 12 jaar niet meegerekend).
 • Auto huren: Dit is mogelijk en raden we zeker aan om de mooiste (en rustige) plekjes van de eilanden op te zoeken.

Testlocaties op Aruba:

 • Via deze link vind je een overzicht van de verschillende testlocaties op Aruba, wanneer je moet testen voor het reizen naar bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao of Nederland.

Je mag er van op aan dat we deze informatie-pagina up-to-date houden. Regels kunnen echter soms plotseling en snel veranderd worden. ABC Travel kan dan ook niet verantwoordelijk worden gehouden voor de vermelde informatie op deze pagina. Voor de meest actuele informatie vanuit het toeristenbureau klik hier.

Om naar Bonaire te reizen zijn er de volgende toelatingsprocedures:

 • Een negatieve PCR-test met certificaat*: is verplicht voor alle reizigers vanaf 13 jaar, waarbij er 2 opties worden geaccepteerd. Je moet het reiscertificaat van de negatieve testuitslag op papier bij je dragen, en op verzoek kunnen laten zien tijdens je reis.
  • Optie 1 voor volledig gevaccineerde reizigers: Een PCR-test afgenomen binnen 72 uur voor aankomst (lokale tijd).
  • Optie 1 voor niet- (volledig) gevaccineerde reizigers: Een PCR-test afgenomen binnen 72 uur voor aankomst (lokale tijd) + een antigeentest direct bij aankomst op Bonaire.
  • Optie 2: Een PCR-test afgenomen binnen 24 uur voor vertrek, voor niet-(volledig) gevaccineerde reizigers.

Wegens de beperkte beschikbaarheid van de test locaties in Nederland voor deze zomer, raden we aan voor optie 1 te kiezen (waarbij er iets meer speling is tussen afname en vertrek). De antigeentest (bij optie 1) direct bij aankomst op Bonaire, is alléén verplicht voor niet- (volledig) gevaccineerde reizigers en kan worden afgenomen bij Hestia Bonaire (kosten US$47,50 per persoon). Hier kan je voor vertrek al een afspraak maken.

 • Een negatieve PCR-test op de 5de dag na aankomst: Op de 5de dag na aankomst (let op: dag van aankomst is dag 0) laat je een PCR-test doen bij de teststraat van Publieke Gezondheid. Dit is Gratis.  Bij ‘no show’ moet je de test zelf betalen en ga je in quarantaine op je vakantieadres.
 • Gezondheidsverklaring: Verplicht, deze kunt u hier invullen. Denk ook aan een geprint exemplaar om mee te nemen.

Maatregelen ter plaatse:

 • Social distancing: Houd 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Mondkapjes: Verplicht, indien de 1,5 meter afstand niet kan worden bewaard (bijv. tijdens de transfers, of in de aankomst- en vertrekhal)
 • Bezienswaardigheden: De stranden, supermarkten & bezienswaardigheden zijn geopend zoals je mag verwachten. Wel kan het zijn dat bij drukke bezienswaardigheden een wachttijd is i.v.m. de social distancing.
 • Restaurants: Geopend tot 24:00 uur ’s nachts.
 • Auto huren: Dit is mogelijk en raden we zeker aan om de mooiste (en rustige) plekjes van de eilanden op te zoeken.

Testlocaties op Bonaire:

 • Bij Hestia op Bonaire (gevestigd op de Luchthaven) kun je terecht voor zowel de antigeentest bij aankomst als eventuele PCR-test voor vertrek naar bijvoorbeeld Aruba, Curaçao of Nederland.

Je mag er van op aan dat we deze informatie-pagina up-to-date houden. Soms kunnen regels echter plotseling en snel veranderd worden. ABC Travel kan dan ook niet verantwoordelijk worden gehouden voor de vermelde informatie op deze pagina. Vanuit de overheid op Bonaire is een website ingericht met alle informatie rondom Covid-19. Deze website vind je hier.

Om naar Curaçao te reizen, zijn er de volgende toelatingsprocedures:

 • Digitale immigratiekaart: Je dient voor vertrek de digitale immigratiekaart online in te vullen. Dit doe je op de website dicardcuracao.com. (dit immigratieformulier staat los van de corona-maatregelen en wordt altijd gevraagd om te in vullen wanneer je naar Curaçao reist.) TIP: bij het invullen van deze DIC moet je ook een scan/foto van je paspoort uploaden, dus zorg dat je die van tevoren al als digitaal bestandje op de computer/smartphone hebt staan. Na het invullen zorg je dat je dit document ook print en meeneemt.
 • Passenger Locator Card (PLC): Maximaal 48 uur voor vertrek kun je digitaal een Passenger Locator Card invullen op de website dicardcuracao.com. Bij het invullen wordt ook gevraagd om je stoelnummer te vermelden. Mocht je geen stoelen hebben gereserveerd dan mag je dit veld ook leeg laten. Zorg dat je dit document ook print en meeneemt.
 • Negatieve PCR-test met certificaat*: is verplicht, afgenomen maximaal 72 uur voor vertrek (aangeraden wordt deze tussen de 72 en 65 uur voor vertrek te laten afnemen). Je moet het reiscertificaat van de negatieve testuitslag op papier bij je dragen, en op verzoek kunnen laten zien tijdens je reis. De test is verplicht voor alle reizigers vanaf 7 jaar.
 • Antigeentest op de 3e dag na aankomst in Curaçao: Alle reizigers die aankomen op Curaçao zijn verplicht om op de 3e dag op Curaçao een antigeentest af te laten nemen in een lokaal laboratorium. De reservering en betaling van de antigeentest op de 3e dag is onderdeel van het proces van de PLC. Klik hier voor meer informatie.

Maatregelen ter plaatse:

 • Social distancing: Houd 2 meter afstand van elkaar.
 • Mondkapjes: Verplicht op meerdere locaties, vooral indien de 2 meter afstand niet kan worden bewaard (bijv. tijdens de transfers, of in de aankomst- en vertrekhal, maar bijv. ook in de supermarkten)
 • Bezienswaardigheden: De stranden, supermarkten & bezienswaardigheden zijn geopend zoals je mag verwachten. Wel kan het zijn dat bij drukke bezienswaardigheden een wachttijd is i.v.m. de social distancing.
 • Restaurants: geopend en mogen bezet worden tot maximaal 50% van de totale capaciteit. Een reservering is aan te raden.
 • Auto huren: dit is mogelijk en raden we zeker aan om de mooiste (en rustige) plekjes van de eilanden op te zoeken.

Testlocaties op Curaçao:

 • Via deze link vind je (onderaan de pagina) een overzicht van de verschillende testlocaties op Curaçao, wanneer je moet testen voor het reizen naar bijvoorbeeld Bonaire, Aruba of Nederland.

Je mag er van op aan dat we deze informatie-pagina up-to-date houden. Soms kunnen regels echter plotseling en snel veranderd worden. ABC Travel kan dan ook niet verantwoordelijk worden gehouden voor de vermelde informatie op deze pagina. Voor de meest actuele informatie vanuit het toeristenbureau klik hier.

Om naar St. Maarten te reizen, zijn er de volgende toelatingsprocedures:

 • Gezondheidsverklaring: Verplicht , deze kunt u invullen op de website stmaartenehas.com. Denk er ook aan een geprint exemplaar om mee te nemen. Let op! Het kan max. 12 uur duren voor deze gezondheidsverklaring is goedgekeurd. Aangeraden wordt om dit ca. 48 uur voor vertrek in te vullen.
 • Een negatieve PCR-test met certificaat*: is verplicht, afgenomen max. 72 uur voor vertrek (aangeraden wordt deze uiterlijk tussen de 72 en 65 uur voor vertrek te laten afnemen). Je moet het certificaat na ontvangst uploaden op stmaartenehas.com en op papier bij je dragen om op verzoek te kunnen laten zien tijdens je reis. De PCR-test is verplicht voor iedereen vanaf 10 jaar.
 • Bezoekersverzekering: verplichte bezoekersverzekering, af te sluiten tijdens de registratie op stmaartenehas.com. Kosten: éénmalig US$30 per volwassene en US$10 per kind t/m 14 jaar. Deze verplichte verzekering dekt diverse kosten wanneer je tijdens je verblijf op St Maarten wordt getest op Covid-19. Dit betreft een aanvulling van uw eventuele reisverzekering met dekking van medische kosten in het buitenland. Meer informatie vind je hier.

Maatregelen ter plaatse:

 • Social distancing: Houd 2 meter afstand van elkaar.
 • Mondkapjes: Verplicht, indien de 2 meter afstand niet kan worden bewaard (bijv. tijdens de transfers, of in de aankomst- en vertrekhal)
 • Bezienswaardigheden: De stranden, supermarkten & bezienswaardigheden zijn geopend zoals je mag verwachten. Wel kan het zijn dat bij drukke bezienswaardigheden een wachttijd is i.v.m. de social distancing.
 • Restaurants: geopend, echter is een reservering meestal gewenst.
 • Auto huren: dit is mogelijk en raden we zeker aan om de mooiste (en rustige) plekjes van de eilanden op te zoeken.

Testlocaties op St. Maarten:

 • Op de website van St. Maarten vind je een overzicht van de testlocaties op het eiland, wanneer je moet testen voor het reizen naar bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao, Aruba of Nederland.

Je mag er van op aan dat we deze informatie-pagina up-to-date houden. Soms kunnen regels echter plotseling en snel veranderd worden. ABC Travel kan dan ook niet verantwoordelijk worden gehouden voor de vermelde informatie op deze pagina.

Bij een combinatiereis, met meerdere eilanden als bestemming, moeten Nederlandse reizigers aan de toelatingsprocedures per eiland voldoen. Dit betekent dat je voor het reizen naar elk volgend eiland opnieuw getest moet worden. De toelatingsprocedures en testlocaties per eiland kan je terugvinden in de verschillende tabbladen op deze pagina.

Helaas kunnen we de volgende bestemmingen op dit moment nog niet aanbieden:
Belize, Cuba, Jamaica & Suriname.

Zodra we nieuwe informatie over deze bestemmingen ontvangen zullen we deze pagina updaten.

Vanaf maandag 19 juli 2021 wordt Nederland geclassificeerd als een land met een ‘zeer hoog risico’ voor toegang tot Saba. Personen die uit Nederland komen (dit geldt voor zowel gevaccineerde als niet-gevaccineerde volwassenen en kinderen), moeten daarom bij aankomst 5 dagen in quarantaine op het eiland.

Hierdoor kunnen er momenteel geen reizen worden uitgevoerd naar Saba.

Maatregelen ter plaatse:

 • Social distancing: Houd 2 meter afstand van elkaar.
 • Mondkapjes: Verplicht, indien de 2 meter afstand niet kan worden bewaard (bijv. tijdens de transfers, of in de aankomst- en vertrekhal)

Je mag er van op aan dat we deze informatie-pagina up-to-date houden. Soms kunnen regels echter plotseling en snel veranderd worden. Raadpleeg regelmatig de website wijsopreis.nl en de website van Saba Tourism. ABC Travel kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de vermelde informatie op deze pagina.

Ondanks code groen van St Eustatius geldt bij aankomst nog altijd een quarantaine van 10 dagen. Vanaf 2 augustus komt dit te vervallen. Zodra meer duidelijk is over de maatregelen zullen we dit hier vermelden.

testen voor de terugreis naar Nederland

Vanaf 8 augustus moeten alle reizigers vanaf 12 jaar, die uit een groen/geel gebied komen een coronabewijs laten zien voordat ze naar Nederland terug mogen keren. Dit betekent dat je via de CoronaCheck-app moet kunnen aantonen dat je óf volledig gevaccineerd bent óf hersteld bent van corona.

 • Kun je dit niet dan zul je voor vertrek naar Nederland een coronatest af moeten laten nemen met een negatief testresultaat.
  De NAAT(PCR)-test mag vanaf 8 augustus maximaal 48 uur voor vertrek afgenomen zijn.
 • De geldigheidsduur van de antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur voor vertrek.

*Informatie over de verplichte PCR-test

De PCR-test wordt snel en eenvoudig afgenomen. Bij een door het RIVM gecertificeerd laboratorium wordt met een wattenstaafje wat slijm afgenomen via de neus en  keel. Vervolgens wordt het materiaal geanalyseerd in het laboratorium. De arts controleert de uitslag en bij een negatief resultaat wordt een formeel erkend (Engelstalig) afreisdocument opgesteld.

Gratis coronatest vanuit de Rijksoverheid:

 • In de maanden juli en augustus kunnen alle reizigers zicht kosteloos laten testen voor reizen naar het buitenland via Testenvoorjereis.nl. Kijk voor je een afspraak maakt goed naar welke test noodzakelijk is en wanneer deze afgenomen moet worden. Meer informatie over deze gratis testmogelijkheid kun je vinden op de website van de Rijksoverheid.

Coronatest vanaf september:

Wij hebben met HealtCheckCenter (onderdeel van U-Diagnostics) een korting afgesproken, waarvan je kunt profiteren wanneer je bij ons een reis hebt geboekt. Je ontvangt een persoonlijke vouchercode, waarmee je het verplichte afreisdocument gratis ontvangt (t.w.v. €25,- per persoon). De kosten voor de PCR test komen hiermee op € 60,-  wanneer je de test met 2 personen of meer doet en € 100,- wanneer je de test alleen laat afnemen. HealthCheckCenter heeft diverse test afname-locaties door heel Nederland. Meer informatie hierover ontvang je na boeking per e-mail van ons.

U‑Diagnostics streeft ernaar de testuitslag en het Non-Covid-19 Certificaat (afreisdocument) binnen 24 uur tot 36 uur na afname aan u te communiceren. Deze termijn is een indicatie en hieraan kunnen geen rechten worden ontleent.

Nog even alles op een rijtje:

 • Je mag alleen reizen als het testresultaat negatief is.
 • De test mag niet eerder zijn afgenomen dan het maximale aantal uren voor vertrek of aankomst. Dit is per bestemming verschillend. Op de tabbladen hierboven geven je hierover meer informatie.
 • Ook kinderen en baby’s moeten voor sommige bestemmingen worden getest. Meer informatie vind je op de tabbladen.
 • Naast de testuitslag ontvang je, bij een negatief resultaat, ook een (Engelstalig) reisdocument (non-Covid-19 verklaring)
 • Dit reisdocument moet je kunnen laten zien tijdens je reis. Neem het daarom uitgeprint mee.
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste documenten.

Meest gestelde vragen

Hieronder hebben we de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Wanneer er voor jouw geboekte bestemming een negatief reisadvies wordt afgegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, dan kan de reis niet worden uitgevoerd en zal deze worden geannuleerd. In dat geval zullen we contact met je opnemen om samen te bekijken of de reis eventueel verplaatst kan worden naar een nieuwe vertrekdata. Mocht je op dat moment liever de situatie willen afwachten, dan ontvang je van ons de betaalde reissom terug.

Mocht dit tijdens je vakantie gebeuren, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op. Op de bestemmingen werken we samen met lokale vertegenwoordiging die 24 uur per dag bereikbaar zijn. We zullen samen bekijken of de situatie veilig genoeg is om de vakantie af te maken, of dat we in overleg een eerdere terugreis voor je regelen. Met het boeken van een pakketreis bij ABC Travel ben je in ieder geval verzekerd van repatriëring in geval van calamiteiten.

Bij repatriëren zal ABC travel de kosten dragen voor het wijzigen van de terugreis en de niet-genoten vakantiedagen terugbetalen.

Mocht je door een positieve COVID-19 test niet kunnen afreizen naar je vakantiebestemming, dan zullen we in overleg kijken naar de mogelijkheid om je reis uit te stellen. Helaas is dit geen reden om de reis kosteloos te annuleren, omdat de reis wel uitgevoerd kan worden. Is het niet mogelijk om de reis te wijzigen naar een latere vertrekdatum? In de meeste gevallen vergoedt de annuleringsverzekering de van toepassing zijnde annuleringskosten.

Wanneer je bij ons een reis hebt geboekt, ontvang je een persoonlijke vouchercode. Hiermee krijg je bij HealthCheckCenter het verplichte afreisdocument gratis (t.w.v. €25,- per persoon). De kosten voor de PCR test komen hiermee op € 60,-  wanneer je de test met 2 personen of meer doet en € 100,- wanneer je de test alleen laat afnemen.

Na (verplichte) registratie op de website van HealthCheckCenter kun je de test laten afnemen bij een van de afnamelocaties. Het is niet nodig om een afspraak te maken. Een overzicht van de verschillende afname-locaties en openingstijden vind je op de website van HealthCheckCenter

Wanneer je geboekte reis door kan gaan, maar je wilt niet meer op reis dan kijken we graag samen naar de mogelijkheden. In de meeste gevallen is het mogelijk om de geboekte reis te wijzigen naar een latere vertrekdatum. Het is niet mogelijk een geboekte reis kosteloos te annuleren, wanneer deze uitgevoerd kan worden zoals bevestigd. Hiervoor gelden de standaard ANVR annuleringskosten, die vermeld staan in onze algemene voorwaarden.

bereikbaarheid

Op dit moment werken we grotendeels vanuit huis. We zijn uiteraard nog steeds telefonisch bereikbaar, maar onze openingstijden zijn tijdelijk aangepast. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag bereiken van 09:30 – 17:00 uur op ons telefoonnummer: 053-3030012