Met kinderen op vakantie naar Suriname | 5 tips
Met kinderen op vakantie naar Suriname

met kinderen op vakantie naar Suriname | handige tips

Misschien dat je bij Suriname niet direct denkt aan bestemming voor een vakantie met het hele gezin. Toch wil ik je even vragen verder te lezen. Het zal je verrassen dat een vakantie met kinderen naar Suriname echt wel leuk is om te doen. Mijn collega Mia ging in de herfst van 2018 én 2 kinderen van destijds 8 en 10 jaar op vakantie naar de jungle van Suriname. Ze kwam terug met terug met deze 5 handige tips om de perfecte rondreis met kinderen naar Suriname samen te stellen en te beleven.

neem op vakantie met kinderen de tijd

Kinderen vinden het superleuk om van alles te zien en te beleven, alleen moet het wel in verhouding zijn met het gevoel van vrij zijn. Iets waarbij zij het voor het kiezen hebben. Je kan wel denken, ik ben er nu dus alles moet in een strak programma gepast worden. Daar krijg je de kinderen, en uiteindelijk dus jijzelf, niet blij mee. Plan daarom bij aankomst minimaal 2 nachten in Paramaribo, zodat je rustig kan acclimatiseren. Het tijdsverschil tussen Suriname en Nederland is in onze zomer 5 uur en in onze winter 4 uur. Laat ze even aan een ander dagritme wennen en letterlijk landen. Verken de stad Paramaribo. Struin op de Centrale Markt. Maak een speciale stadswandeling met een gids die rekening houdt met de kinderen. Of relax gewoon lekker bij het zwembad van het Torarica Resort & Casino.

Een vakantie met kinderen in Suriname is samengesteld uit excursies en tours. Houdt ook tussen de tours een adempauze, zodat de kinderen het idee hebben dat ze ook wat in te brengen hebben. Zij willen op hun eigen manier genieten van hun vakantie in Suriname. Laat ze daar tijdens de rondreis zelf invulling aan gev

houd de vakantie met kinderen afwisselend 

Het absolute hoogtepunt van de rondreis Suriname met kinderen is de 4-daagse tour naar Danpaati River Lodge. 3 uur rijden met de bus naar Atjoni, gevolgd door een 2-uur durende boottocht met een korjaal is goed te doen voor ze. Afwisseling tijdens de vakantie is prettig voor kinderen. Zelf heb ik zeker van de boottocht van begin tot eind genoten van de ongelooflijk groene natuur om je heen. Mijn dochter vond het alsnog wat lang duren. Bij aankomst op het eiland was ze dat snel vergeten. Een warm welkom door de beheerder en een heerlijke lunch stond al klaar.

met kinderen op vakantie naar Suriname
aapjes kijken in Suriname

Het fijne van de tour op Danpaati is dat het grotendeels vaststaat, maar in overleg alles aangepast kan worden. Mijn ervaring is dat ze met alles rekening houden met de kinderen. Als er maar iets is waar ze niet gelukkig van worden, dan wordt er een andere draai aangegeven. Echt heel erg fijn. Zelfs met eten is er niets te gek. Als ze een keer iets niet lusten, dan wordt er een eitje voor ze gebakken of wat extra groenten voor ze gesneden.

 

met kinderen op vakantie naar Suriname
lekker even spelen langs de waterkant

Buiten de excursies om, is er voldoende tijd om heerlijk te spelen in de rivier, te plonsen in het zwembad of met een lokale gids te kanoën op de rivier. De kleine avonturiers kunnen op het eiland op zoek naar doodshoofd- en zijde-aapjes. Met het schepnet op hagedissenjacht doet het ook goed bij kinderen! Een must-do met kinderen bij Danpaati River Lodge is een bezoek aan het dorp Dan. Tijdens een dorpswandeling in de ochtend wordt de lokale school en crèche bezocht. De kinderen kunnen vragen stellen aan de schooldirecteur en mocht er toevallig pauze zijn, dan kunnen ze samen met de schoolkinderen spelen op het plein. Hoe leuk is dat?!

met kinderen op vakantie naar Suriname
een kijkje in een school in Suriname

overleg de vakantie met de kinderen

Deze tip ligt misschien wel voor de hand: kinderen vinden het fijn om te weten waar ze elke dag aan toe zijn en wat er van hun verwacht wordt. Zeker als je vakantie in Suriname met verschillende tours hebt gepland, is het fijn dat te weten wat ze gaan doen. Voorafgaand aan de rondreis naar Suriname is het natuurlijk al de voorpret die je met de kinderen hebt. Leg het programma aan ze voor. Betrek ze in de reis. Dan hebben ze het gevoel dat ze ook wat in te brengen hebben.  Laat ze ook een excursie uitkiezen. Naast de voorbereiding thuis, is het ook handig om ’s avonds ook alvast door te nemen wat de volgende dag op de planning staat.

ga toch fietsen

Deze oer-Hollandse activiteit kan tijdens je vakantie met kinderen in Suriname niet ontbreken. Vanuit Paramaribo kun je, met of zonder gids, een mooie fietstocht maken naar Plantage Peperpot. De ervaring om in een vreemd land te fietsen is al bijzonder op zich, maar de fiets meenemen op de boot om de Suriname-rivier over te steken is onvergetelijk voor de kids! Eenmaal aangekomen bij deze oude plantage kun je de nature-trail lopen of fietsen en misschien sta je wel oog in oog met een leguaan of luiaard! Liever wat minder ver fietsen? Wanneer je verblijft bij Plantage Frederiksdorp kun je ook kortere fietstochtjes maken.

met kinderen op vakantie naar Suriname
fietsen in Suriname is heel leuk om te doen

op zoek naar schildpadden, dolfijnen en kaaimannen

Dieren hebben op bijna alle kinderen een grote aantrekkingskracht. Helemaal als het dieren zijn die je in Nederland niet tegenkomt. Een bijzondere excursies, die je vanuit Plantage Frederiksdorp kunt doen, is een bezoek aan het schildpaddenstrand Matapica. Hier komen zeeschildpadden van februari t/m juli in de avond aan land om hun eieren te leggen. Dit zullen de kinderen niet snel weer vergeten!

Verder kun je het hele jaar door dolfijnen spotten in de Commewijne- en Surinamerivier. In de loop van de ochtend (als de waterstand laag is) vaar je vanuit Frederiksdorp naar het punt waar deze twee rivieren samenkomen, want hier gaan de dolfijnen op zoek naar vis. Met een beetje geluk zie je de kleine dolfijnen met een roze buik boven het water uitspringen! En hoe stoer is het om kaaimannen in de ‘vijver’ voor je huisje te hebben?! De kids waren niet te houden toen we deze reptielen ontdekten tijdens ons verblijf in de nieuwe cabana’s bij Frederiksdorp.

met kinderen op vakantie naar Suriname
kaaimannen zijn voor kinderen heel indrukwekkend. En voor ons ook 😉

sluit af met een strandvakantie

Helaas hadden we hier zelf geen tijd voor, maar hoe lekker is het om na zo’n actieve reis naar Suriname nog een paar dagen heerlijk bij te komen op het strand van Aruba, Bonaire of Curaçao? Meerdere keren per week zijn er vluchten vanuit Suriname, dus mogelijkheden genoeg.

Hopelijk zijn jullie na het lezen van deze tips ook enthousiast geraakt over deze prachtige, veelzijdige bestemming. Natuurlijk helpen we jullie graag bij het samenstellen van jullie ideale gezinsvakantie naar Suriname. Inspiratie nodig: bekijk alvast de voorbeeldreizen die we hebben samengesteld: https://abctravel.nl/rondreizen-suriname/

About Author

client-photo-1
Mia Rehorst
De reiswereld is een sector welke nooit verveeld en altijd blijft boeien en inspireren. Het leukste van dit werk vind ik het adviseren van klanten: met je eigen kennis andere mensen enthousiast maken over een bestemming.

Reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.