Surinaams tussendoortje: Baka Bana

recept Baka Bana

Baka bana wordt in Suriname gegeten als een bijgerecht en het is daar erg populair! Baka Bana is een Surinaams-Javaanse lekkernij, die bereid wordt met bakbanaan en geserveerd wordt met pindasambal (pindasaus). Dit gerecht is erg lekker en vrij eenvoudig te maken. We laten je graag weten hoe je dit maakt zodat je de Surinaamse keuken zelf in huis kunt halen.

ingrediënten

  • Bakbananen (onrijp zijn dit groene bananen). Schaaf deze in reepjes en frituur ze in olie en je hebt bananenchips/kerupup pisang (kroepoek banaan). Maar voor de baka bana heb je de rijpe gekrompen zwart-gele bakbanaan nodig.
  • Blom of het moderne bloem
  • Bakpoeder
  • Snufje zout
  • 7up
  • Olie

bereiding

Snij de bakbananen schuin in plakjes van 2,5 centimeter. Ongeveer 4-5 plakken banaan per bakbanaan.

Doe twee bekertjes blom in een bakje. Doe een halve eetlepel bakpoeder erbij. Vervolgens een snufje zout om alle smaken te activeren. Voeg 7up, sprite of soda water toe om een dunne maar niet te dunne oplossing te krijgen. Het handige van 7up is dat je geen extra suiker hoeft toe te voegen.

Na goed mengen moet het beslag als stroop van je lepel glijden. Wentel de plakken banaan in het beslag dat eraan moet kleven. Als het beslag te dun is kleeft het niet goed.

Meer beslag maken is vrij gemakkelijk door elk ingrediënt toe te voegen. Zorg dat je aan het eind het kleverige beslag weer hebt.

Maak olie ter hoogte van een horizontale duim warm in een pan. Een volle pan olie kan ook als je olie genoeg hebt. Om te kijken of de olie warm is sprenkel wat water erin. Als het goed warm is gaat dit gelijk sissen. Als de olie warm genoeg is kun je het vuur een kwartslag lager zetten.

Met twee lepels schep je bolletjes bakbanaan in beslag in de olie. Keer de baka bana om als ze aan de randjes goudbruin beginnen te worden. Haal ze eruit als ze helemaal goudbruin zijn. Een paar minuutjes laten afkoelen op keukenpapier.

En smullen maar!

Baka Bana, gebakken banaan

About Author

client-photo-1
ABC Travel
ABC Travel is een kleine, specialistische reisorganisatie met een ruim aanbod aan reizen naar de Nederlandse Antillen, het Caribisch gebied en naar Midden- en Zuid Amerika. Wij bieden individuele (rond)reizen, combinatie-reizen, duikreizen en rondreizen aan, die we graag naar helemaal naar jouw wens samenstellen.

Reacties

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.