Douaneregels: wat mag je mee naar huis nemen?

wij vroegen het aan een douanier

Na lang wachten is het zover; je stapt op het vliegtuig voor een welverdiende vakantie. Aangekomen op de plek van bestemming worden al je zintuigen geprikkeld. De mooiste momenten wil je zo lang mogelijk vasthouden. Dit kan heel goed met een souvenir of door bijvoorbeeld specerijen of kleding te kopen. De kans is groot dat jij (net als bijna de helft van alle Nederlandse vakantiegangers) hier ruimte voor vrij houdt in je koffer. Maar wist je dat je niet zomaar alles mee terug naar Nederland mag nemen van bestemmingen buiten de Europese Unie? Voor deze blog vroegen wij een Douanier waar je op moet letten voor je aankopen doet.

gelden de douaneregels ook voor het Caribisch Nederland? 

“Jazeker. Ondanks dat bestemmingen als Bonaire, Curaçao en Saba een sterke link met Nederland hebben, zijn ook voor deze bestemmingen de douaneregels voor niet EU-bestemmingen van kracht. Ik geef toe dat er veel regels zijn, maar als vakantieganger hoef je deze niet uit je hoofd te leren. Met de Douane Reizen App check je per bestemming eenvoudig wat de regels zijn.”

zijn er veel souvenirs die je niet mag meenemen naar Nederland?

“Dit valt gelukkig best mee. Met het merendeel van de vakantiesouvenirs is niets mis, maar het is belangrijk wel goed op te letten. Een herkenbaar voorbeeld voor het Caraïbisch gebied is koraal. Dat je geen levend koraal uit zee mag halen weten de meesten wel. Maar dat je een stuk zichtbaar oud stuk koraal dat je op het strand vindt of dat verwerkt is in een sleutelhanger niet mag meenemen, is niet bij iedereen bekend.


Ook gelden er regels voor bepaalde schelpen zoals de karkoschelp. Dat is zo’n schelp waarvan mensen zeggen dat je de zee er in kunt horen. Hiervan mag je er maximaal drie meenemen. Met uitzondering van Caraïbisch Nederland, daarvandaan mag je geen enkele schelp meenemen. Daarnaast heb je voor producten die gemaakt zijn van bijzondere leersoorten soms een vergunning nodig. Bijvoorbeeld voor een handtas of schoenen van slangenleer.”

mag je wel alcohol en tabak meenemen? 

“Dat mag, zolang je de maximale hoeveelheden niet overschrijdt. Neem bijvoorbeeld Cuba, bekend van de rum en sigaren. Per persoon mag je 1 liter rum meenemen aangezien het sterke drank is. Het maximum aantal sigaren dat je per persoon mag meenemen is 50. Voor andere tabaksproducten en combinaties gelden andere aantallen. Wat je precies mag meenemen check je eenvoudig in de Douane Reizen App.”

waar moet je nog meer op letten? 

“Voor wie tijdens de vakantie veel wil shoppen, is het goed om te weten dat je over aankopen met een totaalwaarde onder de € 430 geen btw hoeft te betalen. Ga je over dit bedrag heen? Dan moet je hier aangifte van doen bij de Douane op Schiphol en belasting betalen.”

waarom zijn er eigenlijk douaneregels?

“Hiervoor zijn verschillende redenen. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat mensen beschermde of bedreigde diersoorten meenemen. Daarnaast dient het om Nederland te beschermen tegen plantenziektes en ongedierte. Dit is de reden waarom je geen kaas, zuivel en vlees mag mee terug mag nemen van bestemmingen buiten de EU. Oók niet als deze bereid en verwerkt is in bijvoorbeeld Surinaamse roti met kip.”

heb je nog een laatste tip?

“Ik raad iedereen aan voor vertrek de Douane Reizen App te downloaden. Zie je een mooie potentiële aankoop, maar twijfel je alsnog? Bezoek Douane.nl of deel je vraag of foto op Facebook of Twitter via #magditmee en mijn collega douaniers zoeken het voor je uit. Zo voorkom je inpakstress en stap je met een gerust hart in het vliegtuig.”

About Author

client-photo-1
ABC Travel
ABC Travel is een kleine, specialistische reisorganisatie met een ruim aanbod aan reizen naar de Nederlandse Antillen, het Caribisch gebied en naar Midden- en Zuid Amerika. Wij bieden individuele (rond)reizen, combinatie-reizen, duikreizen en rondreizen aan, die we graag naar helemaal naar jouw wens samenstellen.

Reacties

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.