Schildpadden nestje geadopteerd
Zeeschildpadden op Bonaire

Help mee om de zeeschildpadden op Bonaire te beschermen!

Wil je tijdens je vakantie op Bonaire eens iets ‘terug doen’ voor de natuur? Ga mee naar Klein Bonaire voor een nest monitoring patrol’ van Sea Turtle Conservation Bonaire! Deze instantie zet zich in voor de bescherming van de zeeschildpadden op Bonaire.

Elk jaar, van mei tot oktober, brengen ze drie keer per week een bezoek aan Klein Bonaire om te bekijken of er zeeschildpadden actief zijn. In het begin van het seizoen wordt er voornamelijk gekeken naar sporen van volwassen vrouwtjes die aan land komen om een nest te graven en haar eieren te leggen. Soms doen ze dit direct de eerste keer dat ze aan land komen. Maar het gebeurt ook regelmatig dat ze een aantal keer aan land gaan en zonder te leggen weer terug in zee gaan. Verder in het seizoen wordt er ook gelet op sporen van de kleine schildpadjes die hun weg naar zee hebben gezocht.

Mee op patrouille

Zelf ben ik, met mijn gezin, afgelopen augustus meegegaan aan boord van de boot, die gesponsord is door het Wereld Natuur Fonds. Uitslapen is er die dag niet bij, want de boot vertrekt al om zeven uur ‘s ochtends. Alleen rond dit tijdstip is het nog lekker rustig op Klein Bonaire en is het natuurlijk nog niet zo warm. Zorg dat je stevige schoenen aan hebt, zoals duikschoentjes, crocs of Teva’s want er kan glas liggen in het zand. Verder is het handig om sneldrogende kleren aan te trekken, want de boot stopt niet helemaal bij het strand.

Samen met de vrijwilligers van Sea Turtle Conservation loop je ca. 2 km langs het strand op zoek naar de sporen. Je zult merken dat de vrijwilligers zelf het kleinste spoortje niet over het hoofd zien en grondig te werk gaan. Wanneer er een nest is gevonden, dan wordt dit zorgvuldig vastgelegd en gemarkeerd zodat een aantal weken later in de gaten kan worden gehouden of er activiteit is van de pasgeboren schildpadjes.

Schildpaddennest

Jammer genoeg komen we tijdens onze wandeling geen ‘hatchlings’ tegen, zoals deze kleine schildpadjes worden genoemd. Wel vinden we een nest, welke waarschijnlijk een nacht ervoor uitgekomen is. Ook dit nest wordt uitgebreid onderzocht: er wordt vastgelegd hoeveel eieren in het nest zaten (aan de hand van de lege eierschalen) en er wordt gekeken of er eventueel nog  schildpadjes (dood of levend) in het nest aanwezig zijn.

Aan het eind van de patrouille, zo rond 11.00 uur (afhankelijk natuurlijk ook van hoeveel nestjes worden getraceerd), kun je al merken dat het flink drukker wordt op het kleine, onbewoonde eilandje. Veel mensen nemen de watertaxi om hier te komen snorkelen of boeken een boottocht met meerdere snorkelstops. Op de terugweg naar de boot maken we onszelf ook nog nuttig, want het aangespoelde plastic wordt verzameld. Zeker voor schildpadden is dit plastic heel gevaarlijk, maar natuurlijk is het overall niet goed voor de natuur. De kids helpen enthousiast mee en komen met het kleinste stukje plastic aangelopen.

Met een beetje geluk zie je (net als wij!) een schildpad ‘grazen’ in het ondiepe water. Toch niet naar huis zonder deze prachtige dieren te hebben gezien!

Sea Turtle Conservation

Het werk van Sea Turtle Conservation Bonaire is erg belangrijk voor het behoud van de zeeschildpadden op Bonaire. De bijdrage die wordt gevraagd om mee te gaan op patrouille komt geheel ten goede van de stiching.

Als ABC Travel wilden we nog iets verder gaan om ze te steunen en hebben we begin dit jaar besloten om voor het legseizoen 2018 een nestje te adopteren. Vanaf Mei kan ‘ons’ nestje worden gelegd. Natuurlijk houden we je op de hoogte wanneer dit gebeurt! Van plan om een reisje naar Bonaire te plannen? Bekijk hier ons aanbod op Bonaire.

About Author

client-photo-1
Mia Rehorst
De reiswereld is een sector welke nooit verveeld en altijd blijft boeien en inspireren. Het leukste van dit werk vind ik het adviseren van klanten: met je eigen kennis andere mensen enthousiast maken over een bestemming.

Reacties

26 februari 2019
Ik zou graag lid worden van de Bonaire schildpadden
Mia Groote Veldman
27 februari 2019
Hallo Mariette, Meer informatie over dit goede doel vind je op www.bonaireturtles.org. Hier kun je ook terugvinden hoe je ze kunt sponsoren. met vriendelijke groet, Mia | ABC Travel

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.