Unbelizeable
Wat moet je gezien hebben in Belize?

wat moet je gezien hebben in belize?

Wie al eens in Belize is geweest, zal het met me eens zijn: Belize is ‘unbelizeable’, zowel onder als boven water. Van de naaldbomen in ‘Mountain Pine Ridge Forest Reserve’ tot de nurse sharks op het rif, Belize laat je telkens weer versteld staan! Maar wat moet je gezien hebben in Belize? In deze blog help ik je een beetje.

huur een auto en rijd zelf belize rond

De wegen in Belize zijn erg goed begaanbaar (uitzonderingen natuurlijk daar gelaten…) dus huur een auto en ga op pad. De bewegwijzering is op de meeste plekken duidelijk en zelfs met een eenvoudige wegenkaart kun je goed door het land navigeren. Volg de Western Highway van Oost naar West, de Northern Highway naar het Noorden, de Hummingbird Highway vanaf Belmopan dwars door de bergen richting de kust en de Southern Highway verder naar het Zuiden. De afstanden in Belize zijn niet groot, maar neem wel ruim de tijd om van A naar B te rijden. Zo heb je ook de tijd om langs te route te genieten van een mooi uitzicht of een lekker lokaal restaurant. Probeer trouwens te vermijden dat je in het donker moet rijden, want verlichting langs de wegen is in Belize vaak niet aanwezig.

Wat moet je gezien hebben in Belize?

ontdek de magisch (onder)wereld van de Maya’s

De Maya’s hebben hun sporen duidelijk achtergelaten in Belize. Denk aan de grote Maya-complexen zoals Xunantunich, Caracol en Lamanai maar tijdens de route zul je verschillende kleinere Maya ruïnes tegenkomen. Een Maya-must-do voor de avontuurlijke vakantieganger: bezoek de Actun Tunichil Muknal grot. In dit grottenstelsel ontdek je de mysterieuze onderwereld van de Maya’s. Voordat je bij de ingang van de grot bent, zwem en waad je drie keer de Roaring river over (die overigens niet zo angstaanjagend is als hij klinkt) en wandel je ca. 45 minuten door de vallei.Nu begint je avontuur pas: de helmen met head-lights gaan op en de komende 2-3 uur klim je over rotsen, zwem je door dieper water en baan je jezelf een weg langs de schitterende stalagmieten en stalactieten die in de loop der eeuwen in de grot zijn ontstaan.

Aan het eind van de grot klim je vervolgens omhoog naar de ‘main chamber’ waar de offers aan onder andere de regengod werden gedaan. Uiteraard vertelt de gids tijdens de tocht de details over de rituelen die hier honderden jaren geleden werden voltooit. Mocht je twijfels hebben of je de tour aandurft: doe het! Deze ervaring zul je (in positieve zin!) nooit meer vergeten! (TIP: maak deze tour vanuit de accommodatie Pooks Hill. Deze lodge ligt namelijk op slechts een kwartiertje rijden van ATM, waardoor hun gidsen vaak de eerste zijn in de grot. Hierdoor beleef je de tour nog intenser, omdat je geen andere toeristen voor je hebt.)

Rondreizen Belize

maak een hike door de overweldigende jungle

Naast de cultuur van de Maya’s is de natuur in Belize ook ‘unbelizeable’. Op verschillende plekken in Belize kun je met een gids een schitterende hike maken door de indrukwekkende jungle. Met sommige hikes heb je een heerlijk vooruitzicht: een verfrissende duik bij een betoverend mooie waterval. Zie je jezelf al een duik nemen? Ook liefhebbers van vogels en vlinders zijn op hun plek in Belize. Spot jij tijdens je wandeling misschien de toucan of de Blue Morpho vlinder?

Wat moet je gezien hebben in Belize?

laat je verbazen door het langste barrière rif van het noordelijk halfrond

Misschien wel de meest bekende attractie van Belize is natuurlijk de onderwaterwereld met als hoogtepunt ‘The Great Blue Hole’. Verschillende duikscholen organiseren duiktrips naar deze ‘bucket-list’ duikstek. Je moet wel vroeg opstaan, want de boot vertrekt vaak al rond 05.30 uur! Ook wanneer je geen trip naar deze bijzondere stek op de planning hebt staan, zul je als duiker of snorkelaar niks te kort komen.

Vanuit Ambergris Caye wordt bijvoorbeeld een populaire snorkelexcursie aangeboden: een bezoek aan Hol Chan Marine park en Shark Ray Alley. Nursesharks en roggen gegarandeerd, maar ook groene murenes, kreeften, barracuda’s: je zult ze hoogstwaarschijnlijk tegenkomen onder water. Ben je niet bang voor een paar nurse-sharks? Spring dan bij Shark Ray Alley zo snel mogelijk van de boot. Je zult verbaasd zijn van de hoeveelheid nursesharks en roggen die je dan onderwater vindt. Vroeger gooiden de vissers namelijk hier hun visafval overboord van de vangst van die dag. De nursesharks en roggen associëren het geluid van de motor nog altijd met etenstijd.

Ook handig om te weten: bij Ambergris Caye ligt het rif op 5-15 minuten varen uit de kust, maar bij het zuidelijker gelegen Placencia heb je een boottocht van 1-1,5 uur voor de boeg voordat je bij je duikstek aankomt.

Wat moet je gezien hebben in Belize?

niet vergeten…..relax!

Zeker de eilanden Ambergris Caye en Caye Caulker zijn uitermate geschikt om gewoon niks te doen. Op Caye Caulker lijkt het niks-doen zelfs te zijn uitgevonden. Niet voor niks is het motto hier: ‘go slow’. Fiets of wandel langs het strand met winkeltjes en kraampjes met souvenirtjes en geniet onderweg van een heerlijk verse kreeft van de BBQ bij chef Kareem. Een lokaal biertje (Belikin) erbij? Hiervoor loop je even naar de lokale supermarkt aan de overkant van de straat.

Wat moet je gezien hebben in Belize?

Ben je na het lezen van deze blog enthousiast geworden over Belize en wil je graag meer weten? Of ben je al een keer in Belize geweest en deel je graag een persoonlijke tip? Wat moet je gezien hebben in Belize volgens jou? Laat gerust een berichtje achter. Meteen nóg meer weten over Belize? Check dan ons volledige aanbod.

About Author

client-photo-1
Mia Rehorst
De reiswereld is een sector welke nooit verveeld en altijd blijft boeien en inspireren. Het leukste van dit werk vind ik het adviseren van klanten: met je eigen kennis andere mensen enthousiast maken over een bestemming.

Reacties

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.