Ontdek de verschillen: ABC- en SSS-eilanden
Ontdek de verschillen ABC-en SSS-eilanden

Bovenwindse en benedenwindse eilanden

Eerder schreven we al een blog over de verschillen tussen de ABC eilanden en een blog over de verschillen tussen de SSS eilanden. De ABC eilanden worden ook wel de benedenwindse eilanden genoemd en de SSS eilanden de bovenwindse eilanden. Wat zijn eigenlijk verschillen tussen deze twee eilandgroepen? Dat leggen we graag aan je uit in deze blog.

Benedenwindse eilanden: Aruba, Bonaire en Curaçao

Aruba, Bonaire en Curaçao, ook wel de ABC-eilanden, vallen onder de benedenwindse eilanden. Deze eilanden liggen voor de kust van Venezuela. De eilanden liggen vlak bij elkaar, waardoor je met minder dan een halfuur op een ander eiland bent. Aruba en Curaçao zijn landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden en Bonaire is een bijzondere gemeente van Nederland. Ook al liggen de drie eilanden erg dicht bij elkaar, zijn ze toch ontzettend divers. Zo vind je bijvoorbeeld op Aruba de mooiste langgerekte parelwitte stranden, staat Curaçao bekend om haar rijke historie en ben je op Bonaire op de beste plek voor een prachtige onderwaterwereld.

Kenmerkend voor de benedenwindse Eilanden is de divi-divi boom. Deze boom is zelfs uitgeroepen tot de nationale boom van Aruba. De takken van een divi-divi boom zijn door de wind vergroeid, waardoor de boom een unieke vorm heeft. Op de ABC-eilanden kan je gewoon Nederlands praten. Daarnaast is Papiaments ook de moedertaal van de bevolking op de eilanden. Deze taal is een mix van Engels, Spaans, Nederlands, Afrikaans, Portugees en Frans.

Wil je meer informatie over de ABC-eilanden? Lees dan onze blog waarin wij de verschillen tussen Aruba, Bonaire en Curaçao uitleggen.

Bovenwindse eilanden: St. Maarten, Saba en St. Eustatius

De bovenwindse eilanden, St. Maarten, Saba en St. Eustatius, liggen ingeklemd tussen Anguilla en Saint Kitts en Nevis in het Noordoosten van de Caribische zee. Sint Maarten is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden en Saba en St. Eustatius zijn een bijzondere gemeente van Nederland. Sint Maarten is ook het grootste eiland van de bovenwindse eilanden en bestaat uit een Nederlands deel en een Frans deel. Saba is het kleinste eiland van de drie. De SSS-eilanden zijn ontstaan door vulkanische activiteiten. Daarom zie je op deze eilanden het vulkanisme veel meer terug dan op de ABC-eilanden. Op St. Eustatius vind je de vulkaan the Quill en op Saba vind je vulkaan Mount Scenery. Wist je dat er in de krater van the Quill een volledig tropisch regenwoud is? Daarnaast valt er meer regen op de bovenwindse eilanden. De eilanden hebben hierdoor een rijke flora en fauna, waar veel reizigers op af komen.

De SSS-eilanden liggen erg dicht bij elkaar, waardoor het makkelijk is om te eilandhoppen. Je kan zowel met het vliegtuig als met de ferry tussen de eilanden reizen. Evenals de ABC-eilanden, ben je met het vliegtuig binnen 20 minuten op een ander eiland. Een tocht met de ferry kan wat langer duren. Zo duurt een tocht van St. Maarten naar Saba of St. Eustatius gemiddeld anderhalf uur. Een boottocht tussen Saba en St. Eustatius duurt één uur.

Ben je benieuwd naar de verschillen tussen de SSS-eilanden? Lees dan onze blog waarin wij de verschillen tussen Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius verder toelichten.

ABC-eilanden vs. SSS-eilanden

Het grootste verschil tussen de ABC- en SSS-eilanden is toch wel het landschap. De SSS-eilanden zijn ontzettend groen in vergelijking met de ABC-eilanden. Hierdoor trekt het veel toeristen die de natuur op de eilanden willen verkennen. Daarnaast zijn de SSS-eilanden kleiner vergeleken met de ABC-eilanden. Voornamelijk Saba en St. Eustatius zijn qua oppervlakte kleiner en minder bekend dan de andere eilanden. Sint Maarten is het meest bekende eiland van de drie. Verder zijn de SSS-eilanden minder toeristisch dan de ABC-eilanden. Het aantal toeristen op de ABC-eilanden ligt een stuk hoger, waardoor het hier over het algemeen drukker is. Ondanks de verschillen hebben de ABC-en SSS-eilanden ook wat gemeen. Haar bewoners staan klaar om je met trots hun eiland te laten zien.

Welke eilanden passen het beste bij mij?

Zoals je ziet heeft ieder eiland andere bezienswaardigheden, waardoor er voor iedereen wel een geschikt eiland is. Houd je van rust, natuur en cultuur, dan zijn de SSS-eilanden een ideale bestemming voor jou. De bovenwindse eilanden zijn perfect voor reizigers die houden van een actieve vakantie. Op St. Eustatius en Saba zijn namelijk geen zandstranden te vinden. Wil je toch relaxen tijdens je reis? Dan is een combinatiereis op de SSS-eilanden perfect. Op Sint Maarten vind je wel de prachtige stranden waar je heerlijk kunt relaxen. Zo heb je de perfecte combinatiereis!

Ben je op zoek naar witte stranden, snorkelen/duiken en cultuur? Dan passen de ABC-eilanden wellicht beter bij je. De ABC-eilanden zijn divers, waardoor het erg leuk is om een combinatiereis te maken naar deze eilanden. Relax op één van de parelwitte stranden van Aruba, zoek de gezelligheid op bij een strandtent op Curaçao en ontdek de onderwaterwereld van Bonaire. Daarnaast vind je op de ABC-eilanden veel historie en cultuur. Ga er dus op uit en bezoek ook de bezienswaardigheden van de eilanden. Ontdek bijvoorbeeld de muurschilderingen in San Nicolas op Aruba, het Washington Slagbaai Nationaal Park op Bonaire of kracht van de natuur bij Shete Boka op Curaçao.

Uiteraard is het mogelijk om zowel de bovenwindse als benedenwindse eilanden te combineren in één reis. Dit is een ideaal als je houdt van afwisseling en avontuur. Wij begrijpen namelijk dat het moeilijk is om een keuze te maken tussen de twee eilandgroepen. Alle eilanden zijn immers prachtig en hebben ontzettend veel te bieden. Bij ons zijn alle combinaties mogelijk, van het bezoeken van alle zes de eilanden tot een combinatiereis naar St. Maarten en Curaçao.

Heb je een keuze kunnen maken of wil je graag advies van onze reisspecialisten? Vraag vrijblijvend een reisvoorstel op maat aan!

About Author

client-photo-1
ABC Travel
ABC Travel is een kleine, specialistische reisorganisatie met een ruim aanbod aan reizen naar de Nederlandse Antillen, het Caribisch gebied en naar Midden- en Zuid Amerika. Wij bieden individuele (rond)reizen, combinatie-reizen, duikreizen en rondreizen aan, die we graag naar helemaal naar jouw wens samenstellen.

Reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.