met je huurauto op pad in Cuba, een belevenis op zich!

het ultieme gevoel van vrijheid

Cuba is in meerdere opzichten een heel bijzonder land. Dit merk je ook als je zelf met een huurauto het eiland gaat verkennen! Een selfdrive op Cuba geeft je het ultieme gevoel van vrijheid en daarom moet je dit ook zeker doen! Het vergt soms wat creativiteit, maar het is volkomen veilig om zelf op pad te gaan!

Buiten de grote steden is het rustig op de wegen. Maar juist op deze wegen moet je goed uitkijken. Zowel op de grote snelwegen als de kleinere lokale wegen vind je buiten gemotoriseerd verkeer ook veel andere weggebruikers op de weg. Het is niet vreemd om iemand met een paard en wagen, mannen te paard, brommers, fietsers en zelfs voetgangers tegen te komen op een snelweg. Daarnaast is het hier gewoon dat iemand zomaar ineens midden op de weg stopt om een lifter mee te nemen (ook op de linkerbaan), of om een vriend gedag te zeggen. Houd vooral voldoende afstand.

avontuurlijk wegennet

Het wegennet in het Westen van Cuba is redelijk te noemen. Dit is het gebied waar ik zelf heb gereden. Vooral de grote hoofdwegen zijn goed begaanbaar. De lokale wegen zijn van mindere kwaliteit: het komt regelmatig voor dat er een “gat” in de weg zit of dat het wegdek gewoonweg slecht is. Wanneer je echter in een rustig tempo rijdt, levert dit geen problemen op. De wegen in het Oosten van Cuba zijn minder goed begaanbaar dan in het Westen, maar wanneer je hier je rijstijl op aanpast, is het ook prima te doen.

De beste verkeersregel: rijd voorzichtig! Zie het rijden als een avontuur en neem er alle tijd voor. Het is niet zoals je in Nederland gewend bent, alleen de manier om van A naar B te komen, maar geniet van de omgeving en de schitterende uitzichten. Houd er ook rekening mee dat je over een stuk van 50 kilometer langer doet dan dat je in Nederland zou doen. Ga daarom op tijd op pad zodat je voor het donker je bestemming bereikt. Er is weinig tot geen straatverlichting op Cuba.

bewegwijzering

Wat misschien nog de grootste uitdaging is, is de bewegwijzering… Deze is niet/nauwelijks aanwezig. Met een goede routekaart kom je echter een heel eind! Tegenwoordig kun je hiervoor een offline kaart op je telefoon gebruiken. Naast deze hulpmiddelen zijn de Cubanen erg behulpzaam, ze wijzen je graag de weg. Mocht je Spaans niet zo goed zijn, dan lukt het wel met handen en voeten.

route uitstippelen

Daarnaast is het natuurlijk ook erg leuk om zelf je route uit te stippelen op een kaart, voor de 40-plussers onder ons een stukje nostalgie. Ook al heb je een app als MAPS.ME, dan is het nog handig om de kaart erbij te houden. Wij gingen de avond van tevoren, onder het genot van een cocktail, onze route vast uitstippelen. Ik vond het juist een voordeel om er zo mee bezig te zijn. Je krijgt veel meer inzicht waar je precies langs rijdt, in plaats van het stemmetje van de navigatie die aangeeft wanneer je links- of rechtsaf moet slaan.

Wij gebruikten tijdens onze reis de app: MAPS.ME. Je kunt hierbij vooraf offline kaarten downloaden en deze als navigatie gebruiken tijdens het rijden. Tip: neem een houder voor je mobiel mee zodat je deze aan het raam vast kan maken. Let wel op dat je de houder eraf haalt als je de auto parkeert.

afslag gemist?

Conclusie: het rijden in Cuba is een avontuur! Een afslag missen hoeft niet gelijk een nadeel te zijn… je komt zo waarschijnlijk op plekken die je anders niet had ontdekt!

About Author

client-photo-1
Yvette Verheijen
Reisspecialist bij ABC Travel en al geïnteresseerd in reizen zolang ik me kan herinneren! Toen ik net kon praten zei ik al dat ik later naar Curaçao zou gaan, deze droom werd werkelijkheid. Sinds deze reis ben ik verkocht en is het mijn passie om mensen over deze fantastische bestemming te informeren.

Reacties

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.