Carnaval op St. Maarten: Celebrating 50 years of life

een maand lang carnaval op St. Maarten

Nadat mijn collega’s Mia & Sonja het eiland St. Maarten vorig jaar november hebben bezocht, mocht ik er afgelopen week ook naartoe en dompelde ik me onder in de Caribische sferen van het carnaval. Mijn hart als Brabander ging hier dan ook zeker harder van kloppen. We verbleven de gehele week bij Divi Little Bay Beach Resort, een knus resort wat hard heeft gewerkt om na orkaan Irma nu weer geheel operationeel te zijn.

Op St. Maarten weten ze erg goed hoe er een feestje gevierd moet worden. Het hele eiland leeft toe naar de maand waarin het Caribische carnaval wordt gevierd en er diverse evenementen worden georganiseerd. Onder de stralende zon, met een cocktail of biertje in je hand kijk je je ogen uit naar alles wat voorbij komt tijdens de kleurrijke Grand Parade en kun je je heupen elke avond losgooien in de Festival Village.

Ik heb dit jaar de 50e editie mogen meemaken. Een hele happening! Maar ondertussen ook speciaal omdat de parade optocht groter dan ooit is nadat in 2017 orkaan Irma het eiland heeft getroffen. De slogan is dan ook “Celebrating 50 years of life”.

elke avond feest in ‘The Village’

Wanneer je het speciaal voor carnaval opgezette festival terrein: Carnival Village in Philipsburg binnenloopt, staan de barbecues met vis en vlees al klaar en heb je genoeg keuze in wat je gaat eten én drinken. Zelf kies ik voor een lokale guavaberry pina colada (aanrader!) en lekkere Johnny cake (beroemde Antilliaanse snack).

Het festival terrein vult zich al snel met locals en ook ik zit klaar voor de show van vanavond, een soca rumble contest compleet met uitbundige dansers en vuurwerk! Elke avond is er in ‘The Village’ een ander programma of thema en verschillende artiesten uit het Caribisch gebied komen hier optreden. Deze avonden gaan door tot in de late uurtjes en het is dan ook heerlijk om tussen de locals te genieten van alles wat er om je heen gebeurd.

koningsdag maar dan anders..

Vandaag staat mijn wekker om 3 uur (s’ochtends!) en dit is niet voor het bemachtigen van een kraampje op de vrijmarkt omdat het Koningsdag is. Ik ben namelijk klaar voor een speciale ochtend, J’ouvert Jump Up! Een parade waarvoor duizenden mensen zich midden in de nacht verzamelen en waarbij er wordt gedanst tot ver na zonsopkomst. Deze parade wordt elk jaar op dezelfde dag gevierd als Koningsdag in Nederland.

De kans dat je deze parade met schone kleren doorkomt is heel erg klein. Er wordt namelijk met glitterverf, kleurpoeder, water, bier en saus in het rond gegooid. Samen met een waterpistool en kleurpoeder in de aanslag verzamelen we die ochtend dan ook langs de kant van de weg in Philipsburg en sluiten we aan bij ‘onze’ carnavalswagen.

We namen deel aan de parade als onderdeel van een carnavalsteam. Maar je kunt ook gewoon de parade meelopen op eigen gelegenheid en achteraan aansluiten. Als je alleen al de muziek hoort kun je niet meer stilstaan en ga je mee met de stoet mensen door de straten van Philipsburg. Tegen een uurtje of 8 uur schijnt de zon, geniet ik van een verkoelend drankje en ben ik compleet bedolven onder van alles wat er in de lucht is gegooid. Als je tijdens J’ouvert Jump Up op St. Maarten bent is dit wel echt een unieke ervaring om te beleven!

kleurrijke Grand Parade

Het hoogtepunt van het carnaval op St. Maarten is wel de 4 uur durende Grand Parade waarbij dit jaar wel 27(!) teams in kleurrijke kostuums dansend door de stad lopen. Elk team maakt unieke outfits welke soms wel kunnen oplopen tot een waarde van $3000! Overal langs de route kun je de parade gratis bekijken. Zorg er wel voor dat je op tijd in de stad bent want de optocht trekt altijd een groot publiek en diverse straten kunnen afgesloten zijn.

Zelf stond ik bij Holland House Beach Hotel aan Front Street in Philipsburg. Een perfecte plek midden in de route van de parade.  Met gezellige muziek en een drankje in de hand weet ik gewoon niet waar ik moet kijken als de parade begint. Zoveel vrolijke mensen en prachtige outfits die voorbij komen. Ik neem de een na de andere foto en wordt aangestoken door de swingende muziek. Stilstaan is geen optie! Mocht je de eerste parade dag gemist hebben, niet getreurd! De volgende dag wordt de parade nog eens dunnetjes overgedaan.

Save the date: Het carnaval op St. Maarten volgend jaar wordt gestart op 16 april en eindigt op 3 mei 2020! Mocht je tijdens deze periode op het eiland zijn dan mag je het Carnaval zeker niet overslaan.

About Author

client-photo-1
Sharon
Hoe leuk is het om van je passie je werk te maken?! Dat is wat ik heb gedaan. Het leukste van het werk is dat ik nu andere mensen enthousiast kan maken over alle Caribische bestemmingen die we te bieden hebben!

Reacties

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.