1- of 2-daagse tour
Duur

Commewijne Fietstour Frederiksdorp met gids

Het district Commewijne ligt pal ten oosten van Paramaribo aan de overzijde van de Suriname rivier. Tijdens deze fietstocht bezoek je verschillende dorpjes waar vroeger suiker, cacao, koffie en katoenplantages hun glorie periode hadden. Deze zeer afwisselende fietstocht geeft je een goed beeld van het koloniale verleden en het leven van nu in district Commewijne.

Na de afschaffing van de slavernij in 1863 werden er contractarbeiders uit Indonesië (Javanen) en India (Hindoestanen) aangetrokken om op de plantages te werken. Vandaar dat het district Commewijne tegenwoordig wordt bevolkt door ongeveer 50% Javanen; 30% Hindoestanen en de overige 20% zijn Afro-Surinamers, Chinezen, Europeanen en anderen.

127334596 (Small)
Transport Bus & Boot
Praktische informatie
  • Minimum aantal deelnemers: 2 personen
  • Vertrek is dagelijks
  • Er wordt gefietst over zandpaden maar ook gedeeltelijk over geasfalteerde wegen
  • Extra drankjes kunnen gekocht worden in de winkeltjes op de route
Waar moet je aan denken om mee te nemen
  • Regenponcho
  • Zonnebrand creme
  • Insecten afweermiddel

Programma & Kosten

Programma 1 dag

We steken de Surinamerivier over met de tentboot naar het plaatsje Meerzorg. Van daaruit over een gedeeltelijk geasfalteerde weg naar het openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam. Deze weg loopt direct langs de Suriname rivier waardoor we soms beloond worden met mooie uitzichten over Paramaribo. In het museum liggen verspreid over het grootte terrein een oude gevangenis, een plantage woning en oude kanonnen.

Na de rondleiding fietsen we verder naar plantage Marienburg, waar eens een goed draaiende suikerfabriek stond. Dan steken we de Commewijne rivier over per kleine boot naar plantage Frederiksdorp. De plantage Frederiksdorp is helemaal gerestaureerd, van de vervallen arbeiders woningen heeft men een hotel accommodatie gemaakt en de voormalige gevangenis is tot een restaurant omgetoverd. Na de rondleiding nuttigen we een heerlijke lunch in het restaurant.

Hierna begint de fietstocht terug naar Paramaribo: oversteek met de boot terug naar Marienburg, fietsen naar Nw. Amsterdam. In de buurt van het Fort is een oversteekplaats naar het plaatsje Leonsberg in Paramaribo, waar we wederom in een bootje stappen om nu de Suriname rivier over te steken. Vanaf Leonsberg fietsen we terug naar de stad.

Afstand: 35 km

Aantal uren fietsen: 8 uur

Inbegrepen:

Fietsverhuur

Gids

Drinken

Snacks

Niet- inbegrepen:

Lunch

Transfer van en naar ontmoetingsplek

Programma 2 dagen

Onze eerste stop is de voormalige koffie- en cacaoplantage Peperpot, waar we worden rondgeleid in de koffieloods, en een bezoek brengen aan de ‘kampong’. Tussen de hoge koffiemama bomen door keren we terug naar de hoofdweg. Onze tweede bestemming is de suikerfabriek Mariënburg, die aan weer en wind overgeleverd is. In de eerste helft van de 20e eeuw was het één van de grootste bedrijven van Suriname. Er bestaat een groot contrast tussen de directiewoningen en de barakken voor het personeel. De toekomst van Mariënburg is onzeker, er zijn al vele plannen en projecten gepresenteerd, van haven voor de houtexport tot aquacultuur en verkavelingsproject voor de woningbouw.

We steken de Commewijnerivier over naar het volledig gerestaureerde Frederiksdorp; omstreeks 1740 aangelegd als koffieplantage en later werd het een politiepost. In de middag kan er een wandeling gemaakt worden naar plantage Johan en Margaretha. ’s Avonds is het heerlijk rustig omdat er aan de kant van de rivier geen autoverkeer is. De volgende morgen fietsen we naar Kroonenburg, waar tegenwoordig bananen, citrus, tomaat, paprika en pepers worden verbouwd. We steken over en via Katwijk of Alkmaar fietsen we naar Nieuw Amsterdam, de hoofdplaats van het district. We bezoeken het 18e eeuwse fort en openluchtmuseum. Vervolgens steken we per boot de Surinamerivier over naar Leonsberg, dat ten noorden van Paramaribo ligt, om weer terug te fietsen naar de stad.

Afstand: 60 km

Aantal uren fietsen: 5-6 uur

Inbegrepen:

Overnachting bij Frederiksdorp

 Ontbijt 1x

Gids

Fietsverhuur

Snacks

Drinken

Niet inbegrepen:

Lunch 2x

Dinner 1x

Transfer van en naar ontmoetingsplek

Kaart

Rondreizen Suriname
Frederinksdorp
Frederinksdorp
Frederiksdorp
Blog Suriname

Reviews

Er zijn nog geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.