In de voetsporen van de Cubaanse Revolutie

Deze reis brengt je terug naar de tijd waarin de Cubaanse revolutionairen optrokken naar Havana en daar de overwinning vierden op de dictator Fulgencio Batista.

Na vertrek uit Havana breng je eerst een bezoek aan Santa Clara, waar een cruciale laatste slag werd toegebracht aan het regime. Vervolgens kun je een bezoek brengen aan de toenmalige commandopost van de rebellen, hoog in het Sierra Maestra gebergte. En tenslotte bezoek je de 2e stad van Cuba en “geboortegrond” van Fidel Castro: Santiago de Cuba. Breng daarbij een bezoek aan de prachtige begraafplaats Santa Ifigenia, waar Fidel Castro nu begraven ligt.

Cuba
1

Dag 1: Amsterdam – Varadero - Havana

Je vliegt met Tuifly van Amsterdam naar Varadero. Na aankomst volgt de transfer naar het hotel in Havana, waar je de komende dagen verblijft in hotel Armadores de Santande op basis van een standaard kamer en logies en ontbijt.
2-3

Dag 2 & 3: Havana

Je verblijft de komende dagen in Havana, ongetwijfeld één van de mooiste steden van het Caribische gebied. Indien je nog nooit in Havana bent geweest, is het wellicht een idee om als eerste kennismaking met de stad, je een paar uur rond te laten rijden in een Amerikaanse Klassieker uit de ’50-er jaren. Zo krijg je een goede eerste indruk van de stad en de verschillende wijken. Deze excursie is vooraf bij te boeken (tegen een meerprijs – mét of zonder Engelssprekende gids). Je kunt er ook voor kiezen om bovenstaande oldtimerexcursie te combineren met een wandeling door het koloniale gedeelte van Havana onder leiding van een Engelssprekende gids.

Havana
Havana is rijk aan musea en forten. Zo is het Museum van de Revolutie (symbolischerwijs) gevestigd in het voormalige paleis van dictator Fulgencio Batista. Het Paleis van de Schone Kunsten (Musea de las Bellas Artes) is ook een bezoek waard. En niet te vergeten de gebouwen waar de Spaanse Gouverneurs vroeger zetelden, waar nu het Nationaal Museum gevestigd is (aan het oudste plein van Havana, Plaza de Armas). Ook Ernest Hemingway heeft hier een tijdje gewoond. In hotel Ambos Mundos bevindt zich zijn voormalige hotelkamer (is te bezoeken), waar alles nog zo staat zoals het was toen hij daar tijdelijk verbleef, inclusief zijn typemachine. Hier schreef hij het boek ‘For whom the bell tolls’. Hij bezocht regelmatig de twee bekende bars ‘La Bodeguita del Medio’ en ‘El Floridita’, waar hij genoot van de bekende Cubaanse cocktails Daiquirí en Mojito.

4

Dag 4: Havana – Santa Clara ca. 270 km

Vanochtend haal je de huurauto op en begint de rondreis. Je bestemming voor vandaag is Santa Clara. Je kunt na aankomst een bezoek brengen aan het mausoleum van Ché Guevara en de troepentransporttrein “El tren blindado”, die in 1958 door de oprukkende vrijheidsstrijders werd opgeblazen en daarmee de strijd werd beslist en Havana ingenomen kon worden. Een suggestie is om een bezoek te brengen aan het koloniale plaatsje Remedios, het enige stadje in Cuba met twee kerken aan hetzelfde plein! In Santa Clara overnacht je in hotel Los Caneyes of hotel E Cenral Villa Clara op basis van een standaard kamer en logies en ontbijt.
5

Dag 5: Santa Clara – Camaguey ca. 264 km

Je kunt eventueel nog een deel van de ochtend gebruiken om Santa Clara en omgeving te verkennen. Vervolgens vertrek je naar de stad Camaguey, de op twee na grootste stad van Cuba. Hoewel een stuk minder bekend dan andere steden in Cuba, behoort het koloniale centrum met haar schilderachtige pleintjes, tot één van de mooist gerestaureerde van het land. Deze stad staat o.a. bekend om haar aardewerken kruiken, de “Tinajones”. Daarin werden in drogere tijden, water opgevangen, om voldoende (drink-)water te hebben. Ze werden ook gezien als statussymbool: hoe meer kruiken de eigenaren hadden en hoe groter ze waren, des te rijker ze waren. Je verblijft hier voor één nacht in hotel Camino de Hierro of hotel E La Sevillina op basis van een standaard kamer en logies en ontbijt.

Camaguey

6

Dag 6: Camaguey – Santo Domingo ca. 220 km

Ook vandaag kun je nog een deel van de ochtend in deze stad doorbrengen, voordat je doorrijdt naar de eindbestemming van vandaag, het plaatsje Santo Domingo, midden in het Sierra Maestra gebergte. De hoogste bergtop van het land, ligt in dit gebied en is de Pico Turquino met een hoogte van 1.974 meter. Na het inchecken kun je voor de volgende dag een excursie boeken naar de eerste commandopost van de rebellen, van waaruit vanaf 1956 de revolutie werd verspreid: “Comandancia de la Plata”, genaamd naar de rivier “Río Plata” die door dit gebied stroomt.

De totale duur van de excursie: zo’n 4 uur, een wandeling van in totaal zo’n 6 km. Doorgaans begint deze omstreeks 08:30 uur. Je kunt ook een excursie boeken naar de Pico Turquino. Deze duurt langer en is (vanzelfsprekend) zwaarder.

Je verblijft 2 nachten in hotel Villa Santo Domingo in de modernste (houten) bungalows, op basis van logies en ontbijt. Nabij het hotel is er ook een mogelijkheid om te zwemmen in een bergpoel van het riviertje die langs het hotel loopt, met kristalhelder water.

7

Dag 7: Santo Domingo

Vandaag heb je de dag vrij te besteden in de prachtige omgeving van Santo Domingo en het Sierra Maestra gebergte.
8

Dag 8: Santo Domingo – Chivirico ca. 224 km

Direct na het ontbijt rijd je weer in de richting van Bayamo en rijdt de snelweg op in de richting van Palma Soriano. Van hieruit kun je de (langzamere) snelweg nemen die leidt langs Cuba’s enige pelgrimskerk ‘El Cobre’ of de autosnelweg A1 rechtstreeks naar Santiago de Cuba. Na een stukje westwaarts door deze stad te hebben gereden, volg je de borden naar Chivirico. De komende 3 nachten verblijf je in waarschijnlijk wel het mooist gelegen All-Inclusive resort van Cuba: Hotel Brisas Sierra Mar in een Tropical Room met zeezicht.
9-10

Dag 9 & 10: Chivirico

Je hebt deze dagen vrij te besteden in Chivirico. Van hieruit kun je het gebied verder westelijk van het hotel gelegen gaan bezoeken, tot aan bijvoorbeeld de landingsplaats van het motorjacht Granmá, waarmee de rebellen vanuit Mexico op 2 december 1956 aan land kwamen en vanuit deze locatie de bergen introkken om van daaruit de revolutie te verspreiden (locatie Playa las Coloradas).
11

Dag 11: Chivirico – Santiago de Cuba ca. 51 km

Het is vandaag maar een klein uurtje rijden naar Cuba’s tweede stad: Santiago de Cuba. In deze stad zijn er diverse bezienswaardigheden die zeker een bezoekje waard zijn.

Denk eens aan de Moncada kazerne (waar de eerste, maar mislukte overval van Fidel en de zijnen plaatsvond op 26 juli 1953. De Nationale Bevrijdingsdag op Cuba staat daarom ook op deze datum). Daarnaast is er nog het fort “El Morro”, aan de ingang van de natuurlijke baai/haven van Santiago (in het museum van dit fort wordt o.a. aandacht besteed aan de Nederlandse zeeheld (= zeerover) Piet Hein, die uit was op de zilvervloot van de Spanjaarden, die zich hier verzamelde, voordat ze de grote oversteek naar hun moederland maakte).

SantiagodeCuba
Houdt je van Bacardi? Dan mag je het Bacardí museum en tevens de locatie van de eerste rumfabriek van de familie Bacardí niet overslaan. In de stad vind je ook het oudste gebouw uit de Spaans koloniale tijd: het huis van de Spaanse Conquistador Diego de Velázquez en Cuba’s op één na bekendste begraafplaats: “Cemeterio de Santa Ifigenia”, met graven van historische personen (waaronder ook het graf van Fidel Castro). De begraafplaats is vrij toegankelijk.

Je verblijft de komende twee nachten in het prachtig gelegen hotel Punta Gorda***, dat zich op een landtong bevindt, direct aan de baai van Santiago de Cuba, op basis van een standaard kamer en logies en ontbijt. Deze locatie ligt op ongeveer 15 minuten rijden van het drukke (& lawaaiige) centrum van de stad, en is een oase van rust en frisse lucht. Mocht je toch liever in het historische centrum van de stad willen verblijven, dan is dat echter ook mogelijk en doen wij hiervoor een voorstel.

12

Dag 12: Santiago de Cuba

Vandaag heb je de dag vrij te besteden om de omgeving van Santiago de Cuba te ontdekken. Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan Cuba’s (enige) pelgrimskerk “El Cobre”, waarvan de naam refereert aan het koper dat hier vroeger in de nabijgelegen mijnen werd opgegraven.

Wil je de bergen dichtbij de stad in, dan is een (steile) klim met de auto noodzakelijk om naar het uitkijkpunt “Gran Piedra” te komen. Bij helder weer is Jamaica van hieruit te zien! Aan de voet van deze weg bevinden zich ook de botanische tuinen en de oudste koffieplantage van de provincie (hier is ook een museum gevestigd): “La Isabélica”.

13

Dag 13: Santiago de Cuba – Baracoa ca. 236km

Na het ontbijt rijd je de stad uit en volgt de borden naar het stadje Guantánamo, waar je even doorheen moet rijden om de aansluitende snelweg naar Baracoa te bereiken. Via de weg “La Farola”, die zich door het landschap kronkelt en waarbij je over diverse imposante bruggen rijdt, naar de eindbestemming van deze dag: Baracoa. Door het karakteristieke berglandschap passeer je wel drie verschillende microklimaten(van subtropisch- naar woestijn- naar tropisch klimaat)!

Baracoa Cuba
Baracoa is de eerste en daarmee de oudste, door de Spanjaarden gestichte stad van Cuba (1510-1512). Vele jaren is Baracoa afgesloten geweest van de buitenwereld, totdat pas in de jaren ’60 van de vorige eeuw, een weg vanaf Santiago de Cuba hiernaartoe werd aangelegd (La Farola). Door deze lange geïsoleerde periode, heeft Baracoa tot op de dag van vandaag nog steeds haar eigen unieke karakter.

De komende 3 nachten verblijf je in een sfeervolle Casa Particular (alternatief: een tot hotel omgebouwd oud Spaans Fort: El Castillo)

14-15

Dag 14 & 15: Baracoa

Deze dagen heb je vrij te besteden. Je kunt in en rond Baracoa diverse activiteiten ondernemen. Traditioneel leefde men hier van de visserij, houtkap, de teelt van kokosnoten, bananen en cacao. Met name de cacao van Baracoa, is in het hele land beroemd en daarom is een bezoek aan het “cacaohuis” eigenlijk een must. Dat geldt ook voor een bezoek aan het kerkje, waar zich het eerste kruis bevindt, dat door de Spanjaarden bij Baracoa aan land is gebracht. Er kan ook een boottochtje gemaakt worden over de rivier “Toa” of een bezoek gebracht worden aan “Boca de Yumurí”, ong. 30km oostwaarts (ook hier kan een boottochtje gemaakt worden). Ook het Nationaal Natuurpark “Alexander Humboldt” biedt diverse excursiemogelijkheden.
16

Dag 16: Baracoa – Cayo Saetía of Holguin ca. 169 of 250 km

Vandaag rijd je naar het natuurpark Cayo Saetía, gelegen op een eiland wat alleen bereikbaar is via een smalle verbindingsweg met het vasteland. De vegetatie, het landschap en het microklimaat dat hier heerst, doen denken aan die van de Afrikaanse Savanne. Er zijn in het verleden dan ook diverse diersoorten uit Afrika hier in het wild uitgezet. Voorbeelden zijn: herten, buffels, antilopes, zebra’s en struisvogels. Cayo Saetía beschikt bovendien over diverse mooie en rustieke strandbaaitjes met prachtig wit zand.

Cayo

Je verblijft één nacht in hotel Villa Cayo Saetía***, een kleinschalig bungalowcomplex bestaande uit slechts 12 bungalows . Mocht de terugvlucht vroeg in de ochtend van de volgende dag vallen, raden wij aan door te rijden naar het stadje Holguín, waar je zult verblijven in hotel Mirador de Mayabe**, een kleinschalig hotel met zwembad boven op een heuvel gebouwd met prachtige vergezichten over de weide omgeving van Holguín.

17

Dag 17: Cayo Saetía/Holguin – luchthaven Holguín ca. 132 km of 13 km

Vandaag lever je de auto in op de luchthaven, in aansluiting op de terugvlucht. Hiermee is helaas een einde gekomen aan deze rondreis “In de voetsporen van de Cubaanse Revolutie”.
18

Dag 18: Aankomst Schiphol Amsterdam

Aankomst in Nederland.

Locaties 18-daagse rondreis

Kosten rondreis

v.a. € 2.269,- per persoon

Prijs is inclusief Retourvlucht Air France inclusief bagage

Transfer per bus bij aankomst

Overnachtingen o.b.v. mealplan en kamers zoals aangegeven in het programma

Economy-Class huurauto o.b.v. 13 x 24-uur autohuur inclusief ongelimiteerd aantal km’s

 Assistentie van lokale vertegenwoordiging ter plaatse in geval van vragen of problemen

Verplichte toeristenkaart

Bijkomende kosten Reserveringskosten en calamiteitenfondsbijdrage € 35 per boeking

SGR bijdrage € 5 per persoon

Ter plaatse te voldoen
  • All-risk verzekering met maximaal eigen risico van CUC 350 in geval van schade/ongeluk door schuld (mits contract bepalingen nageleefd zijn).
    Kosten verzekering per dag: CUC 10,-. Totaal: CUC 130,-
  • Indien 2e chauffeur om ook onder de verzekering te vallen: + CUC 30,-
  • Drop-off kosten (Havana-Holguín): circa CUC 90,00
  • Inleveren van de auto op de Internationale luchthaven van Holguín: CUC 10,-
Overige bepalingen autohuur
  • Borg, te voldoen bij ophalen auto: CUC 200,- (beste hiervoor garant te staan met creditcard (visa of mastercard). Door omstandigheden kan het zijn dat er alleen met contant geld borg kan worden gestaan. In dat geval krijg je deze borg terug bij het inleveren van de auto in dezelfde staat.
  • In geval van schade, altijd een rapport op laten maken bij het politiebureau in de buurt. Dit rapport wordt gebruikt voor bepaling van de kosten van de schade.
  • De auto dient met dezelfde tankinhoud te worden afgeleverd, als de stand bij het ophalen van de auto.

€ 1,- is op dit moment ongeveer gelijk aan CUC 1,11.

Reviews

Er zijn nog geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.