Bonaire tips van Ben!
Tips voor een vakantie Bonaire

Tips voor een vakantie Bonaire door Ben!

Bonaire heeft ontelbaar mooie plekken om te bezoeken. De lijst van unieke strandjes, perfecte duik-spots en gezellige restaurantjes is lang. Toch zijn er in mijn ogen een paar unieke spots die je, als je de echte pure Bonaire-vibe wilt beleven, zeker niet moet overslaan bij een bezoek aan dit kleine tropische eilandje.

Mi ta “yu di Boneiru”; ofwel “als kind van Bonaire” neem ik jullie in deze blog met veel plezier mee langs de prachtigste plekjes van mijn geboorte-(ei)land. Vergeet niet je zonnebrandcrème, pak je zwemspullen en voldoende water en ga mee op avontuur langs de pareltjes van Bonaire!

Ontdek de adembenemende onderwaterwereld

Pak je snorkel- en/of duikspullen en ga de betoverende onderwaterwereld van Bonaire tegemoet. Aanschouw het prachtige koraal, terwijl je tussen de vele kleurrijke vissen zwemt. Bonaire is mondiaal erkend en bekroond tot een van de beste snorkel- en duiklocaties van het Caraïbisch gebied. In tegenstelling tot andere plekken op aarde, zijn de snorkel- en duiklocaties op Bonaire veelal makkelijk van af de kust te bereiken. De snorkel- en duiklocaties bieden plezier voor ervaren duikers, maar ook voor beginnende snorkelaars/duikers.

Wanneer je een dagtripje naar Klein Bonaire neemt en daar gaat snorkelen of duiken, zal je al gauw ontdekken dat de onderwaterwereld van Bonaire minstens zo magisch is als die boven water. Als je besluit om ook het water van “1000 steps” te betreden, heb je zelfs grote kans om gegroet te worden door een van de vriendelijke zeeschildpadden die er vredig rondzwemmen.

Maak kennis met de originele mascotte van Bonaire

Vele mensen benoemen de flamingo of de zeeschildpad tot officieel mascotte dier en kenmerk van Bonaire. Wat zij vergeten is dat, in tegenstelling tot de andere twee prachtige ABC-eilanden, Bonaire nog een mascotte heeft met een wel heel bijzonder verhaal. Wanneer je namelijk een ‘Buriku’ onder een Divi-Divi boom ziet staan, weet je direct dat je op Bonaire bent. Nergens anders op de wereld zijn de ondeugende wilde ezels zo kenmerkend als op Bonaire.

Oorspronkelijk komen deze dieren niet van Bonaire, zij zijn namelijk in de 18e eeuw geïmporteerd als werkdieren. Doordat de regering de voortplanting in het wild op zijn beloop liet, is deze populatie gigantisch gegroeid. Dit resulteerde uiteindelijk als last voor de bevolking. In 1993 bekommerde een Nederlands stel zich om het lot van deze prachtige beesten. Zij namen een heuse levenstaak op zich: zij richtten “The Donkey Sanctuary” op. Wat startte als een klein opvangproject met enkele ezels groeide uit tot een echt ezel-reservaat van een zestig hectare omheind land, da huisvesting biedt aan > 800 ezels.

The Donkey Sanctuary heeft het, met liefde voor de dieren, voor elkaar gekregen om ze alle 800 te verzorgen, in te enten, te voeden en een fijn leven te bieden. Het reservaat staat open voor bezoekers en kan worden bezocht met de auto of de scooter. Het voeren van de beesten zorgt gegarandeerd voor een lach en een warm gevoel. Deze wordt gecreëerd wanneer je de oprechte liefde van de oprichters voor de ezels ziet.

Ervaar de authentieke Antilliaanse cultuur in het dorpje Rincon

Na een verkenningstocht richting het Noorden van het eiland, zal een van de weinige wegen je uiteindelijk via een klein onopvallend bordje naar het dorpje Rincon leiden. Rincon is de oudste en meteen qua authentieke cultuur het best behouden dorp van Bonaire. Het dorp is in de 16e eeuw ontstaan toen de Spanjaarden het als strategisch veilige locatie kozen. Omdat Rincon in een dal ligt, is het vanaf de zee net niet te zien. Hierdoor was het een veilige plek, die niet door de piraten kon worden gezien.  De moderne wereld heeft hier de afgelopen decennia weinig invloed gehad, wat het dorp zijn pure en rustige karakter geeft. Er hangt een serene en vredige sfeer.

De inwoners van Rincon zijn zeer gastvrij en heten je graag welkom in hun gezellige kleine restaurantjes. Hier kun je Antilliaanse specialiteiten proeven zoals ‘pastechis’, ‘baka stoba’ of ‘iguana sopi’ (leguanen soep!). Begroet ze met een poging tot het spreken van enkele zinnen in het papiaments, zoals ‘kon ta bai’ (‘hoe gaat het?’). Zij zullen met een typisch grote Caraïbisch lach extra hun best doen om het je naar de zin te maken.

Ga terug in de geschiedenis en ontdek de Indiaanse rotstekeningen

De naam ‘Bonaire’ betekend niet veel meer dan goede (bon) lucht (aire). Deze goede lucht van het eiland is niet pas kort geleden ontdekt. De geschiedenis van het eiland is divers. Voor het koloniaal verleden, dat zijn kenmerkende sporen heeft achter gelaten met onder andere de slavenhuisjes langs de zuidkust, was er al sprake van andere bewoners die van deze goed lucht genoten. De Arawak indianen waren de oorspronkelijke bewoners van Bonaire.

Deze inheemse bevolking die over een groot deel van het Caraïbisch gebied verdeeld was, heeft ook op Bonaire unieke tekeningen achtergelaten op de rotswanden van een aantal grotten. Op ongeveer tien plekken op het eiland zijn deze rotstekeningen buitengewoon goed geconserveerd gebleven en open voor bezoek. De magische roodbruine tekeningen hebben geometrische vormen. Tot op de dag van vandaag weten verschillende archeologen nog steeds de betekenis niet. Ontvlucht op een hete dag de hitte door op avontuur te gaan in deze koele en vochtige grotten. En wie weet ontrafel jij wel het archeologisch mysterie!

Zou je ook graag naar Bonaire willen? Bekijk ons aanbod en wij helpen je graag bij het samenstellen van een vakantie naar Bonaire! Heb jij ook nog tips voor een vakantie Bonaire? Deel ze met ons!

About Author

client-photo-1
ABC Travel
ABC Travel is een kleine, specialistische reisorganisatie met een ruim aanbod aan reizen naar de Nederlandse Antillen, het Caribisch gebied en naar Midden- en Zuid Amerika. Wij bieden individuele (rond)reizen, combinatie-reizen, duikreizen en rondreizen aan, die we graag naar helemaal naar jouw wens samenstellen.

Reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.