Koraalboom op Bonaire geadopteerd

help mee de koraalriffen op Bonaire te herstellen

De prachtige onderwaterwereld en de overweldigende natuur in het Washington Slagbaai Nationaal Park zijn de must-sees van dit Caribische eiland. Dat Bonaire geen kilometerslange zandstranden heeft, is één van de belangrijkste redenen dat het eiland is gezegend met zo’n mooi en groot koraalrif. Maar om dit te behouden, moet er zuinig worden omgegaan met dit pareltje.

bedreigingen voor het koraal

De koraalriffen en het onderwaterleven van Bonaire verkeren in vergelijking tot de rest van het Caribisch gebied in goede staat. Helaas wordt ook hier, net als op andere bestemmingen, het koraalrif en het onderwaterleven bedreigd. Het meest bekend is natuurlijk de steeds groter wordende plastic soep en de klimaatverandering, maar ook afvalwater, erosie, verzuring van het zeewater en beschadigingen door boten en duikers dragen hun steentje hieraan bij.

Sommige duikers en snorkelaars hebben de neiging om het koraal aan te raken, maar dat is funest voor het koraal. Op het moment dat je koraal aanraakt, beschadig je de slijmlaag van de diertjes en bestaat er een kans dat het koraal afsterft. Gelukkig is het op Bonaire verboden om met handschoenen te duiken of te snorkelen. Hierdoor is de kans kleiner dat mensen in de verleiding komen om het koraal aan te raken.

koraaltransplantatie op Bonaire 

Koraal leeft en net als bij planten kun je hier stekjes van maken, een ware koraaltransplantatie! Gezond koraal wordt hierbij gestekt en kan vervolgens op kweek gezet worden: een heuse koraalkwekerij ziet dan het levenslicht. De koraalstekjes worden losgelaten in speciale bassins aan wal, maar kunnen ook op volle zee groeien en bloeien. Op Bonaire heeft men voor de laatste optie gekozen.


onderwater waslijn

Op de rand van het rif van Bonaire heeft men op de bodem lijnen uitgezet en daaraan koraalstekjes opgehangen, een soort onderwater waslijn voor koraal. Maar het kan nog veel gekker: er worden ook een soort van televisie-antennes in de bodem van de oceaan geplant met hieraan koraalstekjes. Een ware opgetuigde koraalkerstboom!

reef renewal Bonaire

Reef Renewal Foundation Bonaire is de organisatie, die zich met de koraalherstelwerkzaamheden bezig houdt. Een belangrijke taak voor het behoud van de koraalriffen op Bonaire. Zelf kun je ook een bijdrage leveren aan het koraalherstel. Van een éénmalige of maandelijkse donatie, tot het adopteren van een stekje of zelfs een hele koraalboom met jouw naam en certificaat (hoe gaaf is dat?!). Daarnaast bieden een aantal duikcentra op Bonaire cursussen en begeleide duiken aan in de koraalkwekerijen of restauratiesites.

abc travel’s koraalkerstboom

Als ABC Travel vinden we deze ontwikkelingen op het eiland erg belangrijk en dragen we hier graag aan bij. Begin dit jaar hebben we daarom een koraalboom geadopteerd! Voor de komende twee jaar zal onze aangenomen boom als kwekerij dienen en startpunt zijn voor honderden koralen. Wanneer de stekjes groot genoeg zijn, worden ze uitgeplant op een restauratiesite en komen er weer nieuwe stekjes aan de boom.

Wil jij de natuur ook een handje helpen of meer informatie ontvangen? Kijk dan eens op de website van Reef Renewal Bonaire. Ben je enthousiast geworden en van plan om een reisje naar Bonaire te plannen? Bekijk hier ons aanbod op Bonaire.

Photos by: Beth Watson, David Fishman, and Garrett Fundakowsk

About Author

client-photo-1
ABC Travel
ABC Travel is een kleine, specialistische reisorganisatie met een ruim aanbod aan reizen naar de Nederlandse Antillen, het Caribisch gebied en naar Midden- en Zuid Amerika. Wij bieden individuele (rond)reizen, combinatie-reizen, duikreizen en rondreizen aan, die we graag naar helemaal naar jouw wens samenstellen.

Reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.