Hoe wordt de reis voor jou en je baby een succes?
Reizen met een baby

reizen met een baby, hoe wordt dat voor jou en je baby een succes?

Wij namen onze baby Mirthe van 9 maanden mee op de vlucht van KLM naar Aruba. Wij kozen voor de rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Aruba, deze vlucht duurt zo’n 10 uur. Tot je kind 2 jaar oud is mag deze bij KLM voor een klein bedrag mee. Let er dan wel op dat hij/zij geen eigen stoel heeft en in principe de hele vlucht bij je op schoot moet zitten. Ook de bagagevrijstelling is anders met een baby.

babywiegje

Voor reizigers met baby’s tot 65 cm en 10 kg zijn er speciale plekken in vliegtuig met een bassinet (een wiegje). Ondanks dat Mirthe inmiddels iets langer is als 65 cm hebben we toch een plek met een wiegje gereserveerd. Naast het feit dat een wiegje erg handig is, heb je hier ook veel meer beenruimte! Vooraf hadden we bedacht dat als Mirthe niet meer in het wiegje zou passen, we in ieder geval genoeg ruimte met haar zouden hebben.

Een bassinet is een mandje dat wordt opgehangen aan een rechte muur. In ons toestel waren er 4 beschikbaar, 2 in de economy comfort en 2 in de economy klasse. Het is ideaal want je baby kan slapen zoals in een kinderwagenbak. Het wiegje heeft als extra een flap die je moet dichtritsen, dit is ervoor bedoelt dat je baby niet uit het wiegje kan raken bij onverwachte turbulentie. Het grote voordeel van de bassinet is dat je even je handen vrij hebt, vooral handig tijdens het serveren van het eten. We hadden geluk dat Mirthe precies elke keer als het eten kwam aan het slapen was dus dat we tegelijk konden eten.

We weten dat Mirthe 72 cm is en 8,5 kg weegt. Qua kilo’s mocht ze dus nog in het wiegje en dat is het belangrijkst. Met haar 72 cm paste ze gelukkig nog net in het wiegje (als ze zich niet te veel strekte).

tijdens de vlucht

Na tips te hebben gelezen op het internet hebben we een kleine thermosfles meegenomen met gekookt water. Deze thermosfles van 500 ml mocht gevuld mee door de douane. Ze zijn heel soepel als het op babyvoeding aankomt. Het wordt alleen nog een extra keer gecheckt!

De baby’s zonder eigen stoel moeten tijdens de start en landing op schoot zitten in de riem. Je krijgt hiervoor een speciale riem die je aan je eigen riem vastmaakt. Vanwege veiligheidsvoorschriften mogen de wiegjes niet tijdens start en landing gebruikt worden, dit geldt tevens voor als er turbulentie is. De wiegjes worden dan ook weggehaald en opgeborgen.

Tijdens het opstijgen en landen heb je de meeste kans op zere oren, dit geldt voor zowel volwassenen als kinderen. We hadden dus bij de start gelijk een fles melk en een fles water klaar. Ze heeft tijdens het opstijgen een fles melk gekregen en gelukkig nergens last van. Tijdens het landen was mevrouw lekker aan het slapen en heeft ze dus gelukkig ook nergens last van gehad.

behulpzame stewardessen

De stewardessen waren heel lief en behulpzaam als het op het aanleveren van eten/drinken voor de kleine aankwam. Ze warmen ook graag de maaltijd voor de kleine op. Let er wel op dat ze geen magnetron hebben en het opwarmen gebeurt au-bain-marie. Het duurt dus iets langer als dat je gewend bent. Hier moet je wel rekening mee houden bij het plannen van de hapjes. Wij hadden zelf een potje met eten meegenomen. Ze hebben ook altijd een beperkt aantal maaltijden aan boord voor baby’s.

Maar als er veel baby’s op een vlucht zitten kan het nog weleens voorkomen dat er niet genoeg is of dat ze niet de goede maaltijd voor jou kindje hebben. Mijn tip is om sowieso iets mee te nemen dat je kindje lekker vindt. Wat betreft de flessen. Ik heb mijn thermos elke keer bijgevuld met heet water en zo kon ik zelf de flessen maken zodat ik niet hoefde te wachten tot de stewardessen hier tijd voor hadden. Ze hebben namelijk wel iets meer te doen als alleen de flesjes van jou baby opwarmen..

Reizen met een baby

wat neem je mee?

Uiteraard had ik veel te veel spullen bij me. Hier een overzichtje van spullen die ik erg handig vond om mee te nemen. Sowieso is het handig om alle dingen die je nodig hebt voor je baby bij de hand te hebben tijdens de vlucht. Dit vergt goede voorbereiding. Ik had 1 tas waar al Mirthes spullen inzaten. Natuurlijk is het belangrijkst om luiers en luierdoekjes mee te nemen. Neem wat extra mee want het kan zijn dat je je baby vaker moet verschonen dan normaal. Dit was bij ons wel zo. En extra setje kleding is altijd handig om bij je te hebben (wij hebben het niet nodig gehad).

Er was ook een tip om in ieder geval ook een setje extra bovenkleding voor jezelf mee te nemen, wij hadden dit ook maar hebben het niet nodig gehad. Verder zijn de snoetenpoetsers onmisbaar, ik gebruik ze normaal al veel maar in de lucht is het ook erg fijn om toch even de handjes lekker op te frissen.

speelgoed

Ik had heel veel speelgoed bij me.. Want ik kon moeilijk kiezen welk speelgoed nog echt handig was tijdens de vlucht. Maar eigenlijk zijn 1 of 2 dingen waar je kleine graag mee speelt voldoende. Verder drinkt Mirthe graag water of thee. Dit had is dus de gehele vlucht bij de hand. Je moet zelf meer drinken tijdens de vlucht en voor een baby geldt dit dus ook.

Al met al is het ons heel erg meegevallen en heeft Mirthe zich heel goed gedragen. Vliegen met een baby is daarom ook zeker aan te raden. Wij zullen ons er niet door laten tegenhouden (en dat kan ook niet want ze moet nog mee naar Curaçao, Bonaire en weer terug naar Nederland natuurlijk.

De rest van onze belevenissen volgen snel…

Reizen met een baby

About Author

client-photo-1
Yvette Verheijen
Reisspecialist bij ABC Travel en al geïnteresseerd in reizen zolang ik me kan herinneren! Toen ik net kon praten zei ik al dat ik later naar Curaçao zou gaan, deze droom werd werkelijkheid. Sinds deze reis ben ik verkocht en is het mijn passie om mensen over deze fantastische bestemming te informeren.

Reacties

20 oktober 2023
Het is onnodig een thermosfles mee te nemen. Je kan gewoon heet water tijdens de vlucht krijgen. Gewoon naar achteren lopen en water vragen, geen probleem. Achterin het vliegtuig zijn ook de wc's met meeste ruimte voor de baby. Als er geen wieg beschikbaar is kun je een reismatras gebruiken voor op schoot. Altijd meenemen op een lange vlucht want je weet vooraf niet of er daadwerkelijk een wieg beschikbaar is. Het matras werkt het best als je met twee personen naast elkaar zit om het gewicht te spreiden en andere passagiers niet tot last te zijn.
13 augustus 2023
Hi Vanessa, fijn artikel dank! Ik vroeg mij af of de KLM bassinets ook een matrasje en laken hebben of moet je dat zelf meenemen? Alvast bedankt!
20 oktober 2023
Wij namen een pyama en een slaapzak mee. Een laken en deken is wel aanwezig.
Geers Vanessa
28 september 2018
Hey Yvette wij zullen in april 2019 naar Curacao vliegen met onze 3 kinderen, waaronder 1 baby. Baby bassinet is toegekend, ik heb mijn stoelen gereserveerd. Ik vroeg mij of er ook een persoonlijk tv-schermpje is voor elke stoel aangezien je geen stoel voor je hebt, maar wel zo'n muur waaraan een baby bassinet hangt??
Yvette Verheijen
28 september 2018
Beste Vanessa, Alle stoelen hebben een tv-schermpje. Bij deze stoelen is deze in de stoel geïntegreerd in plaats van in de stoel voor je. Je kunt hem omhoog klappen als je tv wilt kijken, hetzelfde geldt trouwens voor het tafeltje. Groet, Yvette

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.