Ontdek de SSS-eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius
Tot de SSS-eilanden behoren Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Deze Bovenwindse eilanden liggen ingeklemd tussen Anguilla en Saint Kitts en Nevis in het noord oosten van de Caribische Zee. Ze behoren tot de oorspronkelijke Nederlandse Antillen. Mocht je het willen weten: Sint Maarten is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Saba en Sint Eustatius zijn, net zoals Bonaire, een bijzondere gemeente van Nederland.
Waarom de SSS-eilanden eilanden zo heten is eigenlijk heel simpel. Het zijn de eerste letters van namen van de eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Een vakantie naar Sint Maarten, Saba of Sint Eustatius (de SSS-eilanden) wordt veelal in combinatie met elkaar gedaan als combinatiereis of door te eilandhoppen. Dan verblijf je een paar dagen op elk eiland.
Saba, Sint Maarten of Sint Eustatius? Wat zijn de verschillen tussen de SSS-eilanden?
Wat zijn de verschillen tussen de SSS-eilanden? Kort en bondig
Kies voor het eiland Saba als je graag tijdens jouw vakantie wandelt , duikt en snorkelt. Omgeven door een dorpskarakter. De natuur op Saba is verreweg de mooiste van alle Antilliaanse eilanden.
Kies voor het eiland Sint Maarten als je van contrast houdt op 1 eiland. Genieten van de Franse keuken, pittoreske dorpjes en de rust aan de Franse zijde. Verkies je een internationale keuken boven de Franse, gezellige drukte en talloze evenementen boven rust tijdens de reis dan hop je de grens over en vertoef je die dag aan Nederlandse zijde van het eiland.
Kies voor het eiland Sint Eustatius als je van verhalen houdt. Verhalen van een historisch verleden die zichtbaar zijn op nagenoeg elke plek van het eiland. Als je gaat wandelen, van het uitzicht geniet op de kliffen, onder de indruk bent van de afwisselende natuur. Het eiland Statia is doordrenkt met historie. Zelfs onder water gaat dit voort en is het prachtig duiken op archeologische plekken en het rif.
Uiteraard staan SSS-eilanden Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius bekend om deze hoogtepunten. Er is nog veel meer. Daarom vertel ik je hieronder meer over de verschillen van de SSS-eilanden, niet te verwarren met de BES-eilanden trouwens, wat staat voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Ik geef je een reistips zodat je beter de verschillen proeft en de juiste keuze maakt voor jouw vakantie naar deze Bovenwindse eilanden.
Ik kies voor het eiland Sint Maarten | het verschil met Saba versus Sint Eustatius
Het eiland Sint Maarten is het grootste eiland van de SSS-eilanden, echter met 87km2 is het de helft zo klein als Aruba. Terwijl Aruba het kleinste eiland van de ABC eilanden is, maar dat ter zijde. St. Maarten is een eiland dat bestaat, zoals ze het zelf zo mooi zeggen, uit 2 landen met 1 hart. In het noorden heet het eiland St. Martin en Ile Saint Martin en in het zuiden het Nederlandse St. Maarten. De 10 kilometer lange grens tussen noord en zuid is vrij over te steken.
Wel proef je duidelijk verschil in sfeer op het eiland aan de Franse en Nederlandse kant. De toeristische levendigheid rondom de Nederlandse hoofdstad Philipsburg. En de culinaire keuken en overheersende rust aan de noordzijde met de Franse hoofdstad Marigot.
Vertoeven op de parelwitte zandstranden van Sint Maarten is absoluut aan te raden. Onze tip is dan ook om een auto te huren tijdens jouw vakantie zodat je op eigen gelegenheid over het hele eiland kan reizen naar het strand van jouw keuze. Bedjes met parasols bij gezellige strandbars vind je op de bekendste stranden. Er zijn ook stranden zonder faciliteiten te vinden. Heerlijk om te drukte te ontlopen en in alle rust het azuurblauwe water in te duiken. Vergeet trouwens niet de paradijselijke onbewoonde eilandjes Pinel Island en Tintamarre en de binnenmeren te bezoeken.
De hoogste berg van het vulkanische eiland Sint Maarten is Pic Paradis. Als je de 411 meter hoge berg met cactussen op gewandeld bent heb je bij helder weer uitzicht op de eilanden Anguilla, Saba en Sint Eustatius. Bij St. Peters wandel je door een tropisch bos met kleurrijke bloemen. Langs de ruige kust heb je de mangroven met talloze vogels. Een lust voor de wandelaars en natuurliefhebbers.
Wat is er te doen op Sint Maarten?
Het eiland heeft allereerst 2 ontzettend leuke hoofdsteden om lekker te winkelen. Verder is Sint Maarten de culinaire hoofdstad van de Caribbean. Hier komen alle smaken van de wereld en ook de Franse keuken samen. Dat wordt dus elk ontbijt, lunch en diner een ander restaurant uitproberen. Ontdek ook de onderwaterwereld. Duiken en snorkelen op Sint Maarten kan je er volop in het Man of War Shoal Marine Park met vele archeologische schatten en leefgebied voor vele vissen en koralen. Sint Maarten staat niet bekend als duikersparadijs maar als je er toch bent is het zeker de moeite waard om een paar keer je hoofd onder water te steken. Ook watersporten zoals zeilen, golf-, kite- en windsurfen zijn enorm populair op het eiland vanwege de altijd aanwezige passaatwind aan de Atlantische kust.
Op St. Maarten vind je een breed aanbod aan verschillende type accommodaties, passend bij alle wensen en elk budget. Een aantal hotels biedt een all-inclusive formule met meerdere restaurants en casino’s. Het nadeel is dat je dan niet de culinaire hoogstandjes op het eiland proeft. Er zijn op St. Maarten ook meerdere middenklasse hotels met een goede prijskwaliteit verhouding. Sommige hotels bieden ook appartementen aan waar je met het hele gezin kunt verblijven. Ideaal voor reizen met kinderen. Voor een iets groter budget boeken wij ook voor reizigers naar Sint Maarten vakantievilla’s veelal met privé zwembad. Nieuwsgierig naar de accommodaties op Sint Maarten? Kijk hier.
Eigenlijk zijn Nederlands en Frans de officiële talen op St. Maarten. Toch is Engels de meest gesproken taal op het grootste eiland van de SSS eilanden. Doordat er veel bewoners van de Spaanstalige Caribische eilanden zijn komen wonen, is de tweede taal op het eiland Spaans.
Het blijft altijd leuk om met buitenlands geld te betalen. Eerst omrekenen voordat je de prijs weet. Houd je scherp tijdens de vakantie. Op het Nederlandse deel van Sint Maarten betaal je officieel met de Antilliaanse Gulden. Alhoewel je er ook met gemak met Amerikaanse dollars betaalt. Op het Franse deel van St. Maarten is de dollar ook het meest gebruikte betaalmiddel. Wil je met de Euro betalen, dan accepteren ze dat natuurlijk ook.
Ik kies voor het eiland Saba | het verschil met Sint Maarten versus Sint Eustatius
Het kleine Saba is echt een speldenprik op de wereldkaart. Met 13km2 is Saba geen land maar een bijzondere gemeente van Nederland. Het is zelfs het kleinste eiland van de SSS-eilanden en daarmee het kleinste eiland van ons koninkrijk. Bijzonder is de aankomst op Saba als je met het vliegtuig reist. Saba heeft namelijk de kortste landingsbaan ter wereld. Eenmaal aangekomen rijdt je via een bochtige weg in 20 minuten naar de hoofdstad The Bottom. Een hoofdstad is het nauwelijks te noemen, eerder een hoofdplaats met ongeveer 500 inwoners. Een leuk weetje is dat The Bottom ooit door Zeeuwse kolonisten is gesticht onder de naam ‘De Botte’ wat ‘de kom’ betekent. De hoofdstad van Saba ligt namelijk in een kom tussen 2 lava koepels. Met invloed van de Schotten en Ieren is De Botte in de volksmond The Bottom geworden omdat dit beter uit te spreken was.
Doordat het eiland Saba als een vulkanische berg uit de zee oprijst, is er van stranden geen sprake. Hoogstens vind je er een baai bezaaid met stenen en rotsblokken. Dus voor een strandvakantie ben je op Saba niet op de juiste plek. Een zonnestraal pakken op een ligbed bij het zwembad van het hotel is meer raadzaam. Wel kan je vanaf een aantal baaien het water in lopen om te snorkelen. Echter is een boottrip nog beter omdat je dan op nog mooiere plekken komt en het een stuk makkelijk is. De baaien om te snorkelen zijn veelal alleen met een wandeling te bereiken.
Wat is er te doen op Saba?
Qua natuur heeft Saba de mooiste van alle Antilliaanse eilanden. Het is er bergachtig, groen en heerlijk rustig. Het eiland Saba is van oorsprong een niet actieve vulkaan met vier lavakoepels. Deze heuvels zijn werkelijk prachtig begroeid met vele onverharde paden. Ideaal voor wandelen over de vele korte hikingtrails die het eiland rijk is. De hoogste berg is Mount Scenery. Met 877 meter is het zelfs de hoogste berg van het Koninkrijk der Nederlanden. Als je de top van de berg in de ochtend met blauwe lucht ziet, trek dan gelijk de wandelschoenen aan. Vandaag is jouw dag om de top te beklimmen. Eenmaal boven is de kans groot dat je een waanzinnig uitzicht over de buureilanden Statia, Sint Maarten, St. Kitts en Anguilla hebt. Vaak is de top namelijk gehuld in mist, dus pak je kans wanneer het de lucht strak blauw is zonder wolken.
Naast de talloze wandelroutes staat Saba ook bekend om het duiken en snorkelen. De wateren rondom het eiland zijn onderdeel van het Saba National Marine Park. De zeebodem bestaat uit talloze lavatunnels en onderzeese bergen ook wel pinakels geheten. De koraalriffen rondom het eiland Saba liggen een stukje uit de kust, waardoor Saba alleen duiken met de boot kent.
Er zijn 3 type accommodaties op het eiland Saba. Zo is er voor elk type reiziger een plek om te verblijven. Er zijn lodges, hotels en luxe villa’s. Over het algemeen adviseren wij onze reizigers voor een hotel of lodge omdat ze er een aantal dagen zijn. Daarna gaan ze veelal door met eilandhoppen naar Sint Eustatius of Sint Maarten.
Ondanks dat Saba bij Nederland hoort, is de Euro (€) niet het wettige betaalmiddel. Op de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba wordt officieel betaald met de Amerikaanse Dollar ($).
Door de invloed van de Schotten en Ieren spreken ze op Saba voornamelijk Engels als taal. Nederlands en Papiaments wordt er eigenlijk niet gesproken op het eiland. Eigenlijk kan je op elk van de SSS-eilanden met Engels het beste terecht.
Ik kies voor Sint Eustatius | het verschil met Saba versus Sint Maarten
Het Caribische eiland Sint Eustatius is nog geen 30 vierkante kilometer groot. Een eiland vol geschiedenis, natuur en cultuur. Doordat het eiland vele keren van eigenaar is veranderd zie je dat in alles terug. De Franse, Britten en Nederlanders wilden continue dit strategisch gelegen eiland in handen hebben. Eerst voor de slavenhandel. Later waren de pakhuizen in de hoofdstad Oranjestad tot de nok toe gevuld met handelsgoederen. De rijkdom van Statia was geboren. Daarom heeft het als bijnaam “The Golden Rock”.
Oranjestad is trouwens de kleinste hoofdstad ter wereld. Het verdeelt zich in de bovenstad met een historisch centrum. De benedenstad deed vroeger dienst als haven met rijen pakhuizen langs de kade. Door deze indrukwekkende geschiedenis wandel je door Statia als openluchtmuseum met vele forten en kerken. Het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan op Statia. Waar de ABC-eilanden zich door ontwikkelden als grote toeristenbestemming koos Statia, en ook Saba, voor kleinschaligheid in combinatie met rust en natuur.
Tussen de steile kliffen van Sint Eustatius vind je mooie baaien met zandstrand. Hier leg je in alle rust jouw handdoek neer. Een duik in het heldere water van de Caribische zee is een aanrader. Snorkelen is daarom ook een activiteit die men graag doet. Op Statia is het, net zoals op Saba, geweldig duiken. De vroegere lavastromen en rotsblokken zijn ondertussen volop begroeid met koraal en sponzen. Voeg daar historische duikplaatsen aan toe en een aantal wrakken en je beleeft een heerlijke duikvakantie.
Wat is er te doen op Sint Eustatius?
De opvallende vulkaan “De Quill”, Engelse verbastering van ‘De Kuil’, domineert het eiland Sint Eustatius. Een wandeling naar de top op 600 meter hoogte is een must. In de krater is door de eeuwen heen weelderig begroeid. De weg er naar toe is een speurtocht naar beschermde diersoorten, tropische vogels en endemische planten. Wandelen is prachtig op dit kleine Bovenwindse eiland. Korte en lange trails voeren je langs de mooiste plekjes en uitzichtpunten. Het spotten van migrerende walvissen is een genot om naar te kijken.
Prachtige luxe villa’s in tropische natuur, een hotel aan zee of juist een lodge in het dorp. Zeg het maar en wij boeken die welverdiende vakantie naar Sint Eustatius voor je.
In tegenstelling tot Saba wordt er op Statia wel Nederlands gesproken. Alhoewel dat een klein deel is, is het toch leuk dat je er met je eigen taal verstaanbaar kan maken. De voertaal is, net zoals op de andere SSS-eilanden Engels. Mocht je Spaans spreken, dan zou je dat ook nog kunnen proberen.
Sint Eustatius is, samen met Bonaire en Saba als de gezamenlijke BES eilanden, overgestapt op de Amerikaanse dollar. Concluderend is de Amerikaanse dollar het meest makkelijke betaalmiddel tijdens jouw combinatiereis naar de SSS-eilanden.
Wil je meer Caribische reisinspiratie ontvangen? Abonneer je dan hier op onze maandelijkse nieuwsbrief. En als je niets wilt missen: we geven ook reistips op Facebook en Instagram.
Reacties