Bonaire…meer dan alleen duiken

Er is een plek in Nederland waar de temperatuur het hele jaar door hoog is en waar je nooit hoeft te stoppen voor een rood stoplicht. Ik heb het natuurlijk over het stukje tropisch Nederland: Bonaire. Het eiland is één van mijn lievelingsplekjes binnen ons koninkrijk.

De meesten van jullie kennen dit eiland als “divers paradise”, dit is uiteraard waar! Maar het neemt niet weg dat het kleine eiland ook boven water veel te bieden heeft! Wij zeggen vaak: voor de rust en de mooie natuur moet je naar Bonaire komen. Ik geef een aantal van mijn persoonlijke tips om de mooiste en (rustige) plekjes te bezoeken.

1. voor alle vroege vogels: de flamingotrek bij zonsopkomst

Wie houd er niet van flamingo’s? Als je op Bonaire bent hoef je vaak geen moeite te doen om ze tegen te komen, in hun natuurlijke omgeving! Maar wist je ook dat ze niet altijd op Bonaire blijven?

Dagelijks maken groepen flamingo’s een tocht naar Venezuela, naar de natuurreservaten Cuare en Los Olivitos, om hier lekker te eten. Wanneer je de flamingo’s wilt zien vertrekken dien je rond 06:00 uur op het Zuidelijkste puntje van Bonaire te staan (ergens nabij de vuurtoren). En natuurlijk kun je tegelijkertijd genieten van de prachtig gekleurde luchten net voor de zon opkomt.

2. 100-tinten roze: zoutpannen met slavenhuisjes

Zout is een natuurproduct dat in het zuiden op Bonaire wordt gewonnen. De zoutpannen zijn bijzonder fotogeniek. De weerkaatsing van het zonlicht in het steeds van zoutgehalte veranderende water zorgt voor prachtige roze kleuren in het water. Ze vormen een mooi contrast met de hoge witte bergen met zout. Dit zout ligt klaar om op een later moment verscheept te worden.

Vroeger werd het zout door slaven gewonnen. Als monument ter herinnering aan de slavernij op Bonaire vind je langs de zuidkust van het eiland de zogenaamde “slavenhuisjes”. Op twee plaatsen langs het Pekelmeer zijn verschillend gekleurde slavenhuisjes te zien. Bij de witte zoutpan staan de witte slavenhuisjes en gele slavenhuisjes vind je bij de rode zoutpan. De huisjes hebben geen ramen en zijn nauwelijks anderhalve meter hoog. Het is moeilijk voor te stellen dat er soms tot wel 6 mannen in zo’n huisje sliepen. Er zijn informatieborden bij de locatie geplaatst waar de geschiedenis van de zoutwinning op Bonaire wordt uitgelegd.

3. klein Bonaire

Een bezoek aan Klein Bonaire hoort erbij! Er zijn twee redenen om Klein Bonaire te bezoeken: om te snorkelen (of duiken) of om op het strand te genieten. Als je het mij vraagt, vind je hier het mooiste strand van Bonaire. Vanaf Kralendijk brengt de watertaxi je in zo’n 15 minuten naar het onbewoonde eiland. Vertrek met een goedgevulde koelbox naar het eiland, er is namelijk geen horeca. Je mag behalve het stuk strand aan de noordkant het eiland verder niet betreden. Een wandeltocht over Klein Bonaire is daarom niet toegestaan! Het is het broedgebied van zeeschildpadden en het leefgebied van uiteenlopende dieren zoals leguanen.

4. uitkijkpunt Seru Largu

Seru Largu, oftewel “grote heuvel” in het Papiamentu. De top van de Seru Largu is met een auto te bereiken; er slingert een fraaie weg naar het hoogste punt toe. Bovenop de berg vind je het Millennium Monument. Op dit monument staat de tekst “Kristu Ayera Awe Semper” , in het Nederlands vertaald: Christus gisteren, vandaag en voor altijd. Het geelgekleurde Millennium Monument is in het jaar 2000 geplaatst door de Raad van Kerken van Bonaire.

Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over het eiland, van Kralendijk tot de zoutpannen. Geniet hier van de stilte die er is: je hoort alleen de geluiden van de dieren en de wind. Bij helder weer zie je zelfs de bergen van Curaçao.

Zoals je ziet, mogen deze stops zeker niet ontbreken tijdens je verblijf op Bonaire. Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten over dit veelzijdige eiland? Neem dan contact met ons op!

Foto’s: We Share Bonaire

About Author

client-photo-1
Yvette Verheijen
Reisspecialist bij ABC Travel en al geïnteresseerd in reizen zolang ik me kan herinneren! Toen ik net kon praten zei ik al dat ik later naar Curaçao zou gaan, deze droom werd werkelijkheid. Sinds deze reis ben ik verkocht en is het mijn passie om mensen over deze fantastische bestemming te informeren.

Reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.