Aan de oever van de Surinamerivier, ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Paramaribo, ligt de Jodensavanne. De Jodensavanne is een historische locatie die diep geworteld is in de geschiedenis van Suriname.
In de 17e eeuw was Jodensavanne de grootste Joodse nederzetting in het Westelijk halfrond. Er leefden ongeveer 575 Joden die samen meer dan 40 plantages en 1300 slaven in bezit hadden. Joden die op de vlucht waren voor de Spaanse Inquisitie, werden hier verwelkomd om zich te vestigen en plantages aan te leggen langs de oevers van de Surinamerivier. Speciale privileges zoals vrijheid van geloof, eigendom en een eigen rechtssysteem maakten dit gebied bij de Joodse gemeenschap erg populair. Op de Jodensavanne is nog steeds de sfeer te proeven van deze ooit zo rijke en unieke gemeenschap.
Vandaag de dag vind je hier de overblijfselen van de oudste synagoge en de oudste begraafplaats van het gehele Amerikaanse continent. Zowel de Joodse als de Afro-Surinaamse begraafplaatsen zijn bewaard gebleven. Deze plek ademt geschiedenis en biedt een unieke kijk op het religieuze en dagelijkse leven van deze gemeenschap in de koloniale tijd. Ook zijn er vier natuurlijke bronnen in dit gebied waarvan één bekend staat als de “medicinale bron”. Het landschap rondom de Jodensavanne kenmerkt zich door een variatie van laagland, tropisch regenwoud en witzand savanne. Langs de rivier liggen nog verschillende dorpen en kleine woongemeenschappen op verlaten Joodse plantages. Tijdens deze dagtrip neemt de gids je mee naar dit verleden, zodat je een goed beeld kan vormen hoe het leven toendertijd was.
Reviews
Er zijn nog geen reacties
Laat een reactie achter